Hoppa till innehåll

Hälsosam Formfranska (low carb, glutenfri)

Något som jag vill hinna baka oftare än faktisk bröd. Det har blivit lite nedprioriterat av alla smarriga bakverk. Men speciellt nu som Vincent äter lite bröd, blir det allt viktigare. Jag ser.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Något som jag vill hinna baka oftare än faktisk bröd. Det har blivit lite nedprioriterat av alla smarriga bakverk. Men speciellt nu som Vincent äter lite bröd, blir det allt viktigare. Jag ser absolut inget fel i köpebröd heller, för det ger jag en hel del utav, men det kan ju vara roligt att också kunna ge en del hembakat!
 
Igår svängde jag ihop mitt favoritbröd – en glutenfri formfranska som fungerar utmärkt som rostbröd. Jag har gjort receptet i en liten brödform, men har man en normalstor på ca 1,5 liter, skulle jag säga att det är lagom att ungefärligt tre- till fyrdubbla alla ingredienser och förmodligen förlänga gräddnigstiden en aning (känn med en sticka). Både jag och Vincent har ätit våra brödskivor med smör och ost (jag har även varierat med brie). Konsistensen på brödet är inte alls så torr och hård som köpebröd kan vara, så jag tycker att det är perfekt för små barn att tugga på.
 
Tänk på att mina recept förstås inte är skriva i sten. Det går såklart att variera! Exempelvis hade jag bara en halv deceliter matyoghurt kvar, så istället tog jag extra mjölk för att få till en lagom lös konsistens på brödsmeten. Som jag har nämnt tidigare är detta recept inspirerat av 56kilo
 
 
 
 
Hälsosam Formfranska (low carb, glutenfri) - Baka Sockerfritt
 
 

 

Hälsosam Formfranska (low carb, glutenfri)

2 små ägg
25 gram smör
1 dl fet yoghurt
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk mjölk
1 msk fiberhusk
2/3 tsk bakpulver
½ tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser. Vispa kort ner smör och yoghurt i äggvispet. Rör till sist ner detta bland de torra ingredienserna tillsammans med mjölken. Låt degen svälla i några minuter. Klä en liten brödform (ca 7X15 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Om önskas strös lite chiafrön/vallmofrön ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter (känn efter med en sticka).

 
 
 
 
Hälsosam Formfranska (low carb, glutenfri) - Baka Sockerfritt
 
Hälsosam Formfranska (low carb, glutenfri) - Baka Sockerfritt