Hoppa till innehåll

Hälsosam Kladdkaka – utan ägg

Vad gör man om man vill ha något gott, lite sött och härligt chokladigt? Gör en kladdkaka! Mitt senaste experiment var en kladdkaka utan Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Vad gör man om man vill ha något gott, lite sött och härligt chokladigt? Gör en kladdkaka! Mitt senaste experiment var en kladdkaka utan ägg. Istället använde jag mig av så kallade chiaägg, som enkelt görs genom att blanda chiafrö med vatten och låta det tjockna till en gelé. Chiafrö har den fantastiska egenskapen att de sväller och agerar bindande. Därför håller denna kaka ihop även utan ägg.
 
Förutom chiafrön innehåller min hälsosamma kladdaka avokado, mandelmjöl och är sötad med sötströ. Blev ett mycket gott resultat, och passade fint som mellanmål framför datorn. Testa! 
 
 
 
Hälsosam Kladdkaka - utan ägg - Baka Sockerfritt
 
 

Hälsosam Kladdkaka – utan ägg

1 chiaägg*
¾ avokado (70 gram)
30 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl mjölk
2 msk sötströ
1 ½-2 msk kakao
1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser noga med en stavmixer. Fördela i en smord och mjölad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

*Chiaägg är 1 msk chiafrö som blandats med 3 msk vatten tills det blivit en gelémassa (tar någon timme).

 

Hälsosam Kladdkaka - utan ägg - Baka Sockerfritt
 
Hälsosam Kladdkaka - utan ägg - Baka Sockerfritt

 
Hälsosam Kladdkaka - utan ägg - Baka Sockerfritt