Hoppa till innehåll
Open navigation

Hälsosamma Jordnötsgrottor

Lite då och då blir jag jättesugen på jordnötssmör. Det är ju så.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Lite då och då blir jag jättesugen på jordnötssmör. Det är ju så gott! Dessutom har jag turen att det är mycket lätt att göra egen, samt att jordnötter är rätt billigt. Därför har jag nästan alltid en (eller tre) förpackningar med rostade och salta jordnötter hemma. Jordnöttsmör passar till många bakverk, och är en ingrediens som jag bakar hyfsat ofta med (se exempelvis mina peanut butter cupsjordnötssnittar och spröda chokladflarn med jordnötsfyllning). Här har jag inspirerats av syltgrottor, men använt jordnötssmör som fyllning istället! Supergott! Märk att jordnötssmöret ska i först efter gräddning. 
 
Den som vill smaksätter degen med lite kakao för att få till chokladsmaken på kakorna. Eller gör som jag har gjort och smaksätter bara halva kakdegen. Ni kanske ser på bilderna att några av kakorna blev något mer bruna än de kanske borde? Det kan ha berott på att jag och Vincent spelade piano och glömde bort tiden, och därmed var kakorna inne i elva minuter… Så glöm inte att ha noga koll, det kan gå snabbt när kakor gräddas!
 
 
 
Hälsosamma Jordnötsgrottor - Baka Sockerfritt
 
 
 

Hälsosamma Jordnötsgrottor – 6 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
20 gram valnötter
2 msk sötströ
1 ½ msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
ev. ca 1-2 tsk kakao för chokladsmak + extra sötning

Ca 2 msk jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader. Finhcka valnötter och blanda med resterande torra inredienser. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda noga. Tillsätt lite kakao och extra sötning för chokladkakor. Gör bollar av degen och lägg i minimuffinsformar eller småbrödsformar. Gör en grop i mitten av bollarna med tummen. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna. Fördela i jordnötssmör i varje grop.

 
 
 
Hälsosamma Jordnötsgrottor - Baka Sockerfritt
 
Hälsosamma Jordnötsgrottor - Baka Sockerfritt
 
Hälsosamma Jordnötsgrottor - Baka Sockerfritt