Hälsosamma Semlor – utan tillsatt socker och gluten
När julen och nyårsafton är över, är det dags för semlorna att dyka upp. Jag kan nu se semlor på både caféer och mataffärer. Visst kan det tyckas vara lite tidigt, men jag tycker bara att.. Läs mer


Semelbullar:
1 ägg
50 gram tjock yoghurt/skyr
2 msk havregryn
1 ½ msk mandelmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver
Mandelmassa:
4 ½ msk mandelmjöl
1 äggvita
½ msk sötströ
1-2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
Fyllning:
Vispgrädde
Semelbullar
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ägg, yoghurt och havregryn i en skål och mixa. med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en sked. Låt degen vila under några minuter. Forma tre runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Fördela mandelfyllningen i groparna.
Toppa med vispgrädde. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!