Hoppa till innehåll

Hälsosamma Semlor – utan tillsatt socker och gluten

När julen och nyårsafton är över, är det dags för semlorna att dyka upp. Jag kan nu se semlor på både caféer och mataffärer. Visst kan det tyckas vara lite tidigt, men jag tycker bara att.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
När julen och nyårsafton är över, är det dags för semlorna att dyka upp. Jag kan nu se semlor på både caféer och mataffärer. Visst kan det tyckas vara lite tidigt, men jag tycker bara att det är kul! För min del får det gärna uppmärksammas något hela tiden, och jag tar mer än gärna varje tillfälle i akt att fira något. I alla fall om det handlar om bakverk och fika. Dessutom infaller fettisdagen tidigt i år, redan den 9:e nästa månad. 
 
Så därför gjorde jag om ett av mina favoritsemelrecept, som blivit riktigt uppskattat. Jag älskar det! Generöst med fyllning är pricken över i:et. Är det förresten bara jag som skulle kunna äta “bara” mandelmassa och grädde? Mmm….
 
 
 
Hälsosamma Semlor - utan tillsatt socker och gluten - Baka Sockerfritt
 
 
 
Hälsosamma semlor – 3 stycken

Semelbullar:
1 ägg
50 gram tjock yoghurt/skyr
2 msk havregryn
1 ½ msk mandelmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
4 ½ msk mandelmjöl
1 äggvita
½ msk sötströ
1-2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

Fyllning:
Vispgrädde

Semelbullar
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ägg, yoghurt och havregryn i en skål och mixa. med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en sked. Låt degen vila under några minuter. Forma tre runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Toppa med vispgrädde. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!
 

 

Hälsosamma Semlor - utan tillsatt socker och gluten - Baka Sockerfritt