Hoppa till innehåll
Open navigation

Halv tre hos mig – vecka 42

Tidigare idag var det återigen “Halv tre hos mig”- fika! Det är verkligen jättemysigt att sitta över en kopp te och massor av godsaker framför sig och bara sitta och prata.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Tidigare idag var det återigen “Halv tre hos mig”- fika! Det är verkligen jättemysigt att sitta över en kopp te och massor av godsaker framför sig och bara sitta och prata (kanske lite extra mysigt när det är höstigt och kallt ute). Denna gång bjöd jag på triss i choklad! Det blev kärleksmums, rostade pistagenötter med choklad och chokladbollar doppade i choklad. Ni hör kanske hur gott det låter? Jag visar två av recepten idag, så tar jag det tredje imorgon.
 
Jag har delat med mig utav receptet på kärleksmums många gånger, men denna gång gör jag det för en 12-cm form. Dock hade jag inget kaffe i chokladkrämen, utan smaksatte med lite romarom. Detta på grund av att mitt kaffepulver verkar ha försvunnit från jordens yta… Men rom passade jättebra i, som tur är!
 

Kärleksmums 3 portioner (12- cm form)

Chokladkaka:
25 gram smör
1 ägg
1 ½ msk vispgrädde
3/4 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
30 gram smör
40 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills kakan är fast.

Chokladkräm
Börja med chokladkrämen. Smält smöret (ev. värm tills smöret är väldigt mjukt) och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 krm snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!

 
Halv tre hos mig - vecka 42 - Baka Sockerfritt
 
 
Godbit nummer två var chokladbollar doppade i choklad.
 

Chokladbollar – 16 stycken

50 gram smör
30 gram finhackade pecannötter
30 gram finhackade hasselnötter och valnötter
1 dl riven kokos
20 gram sockerfri choklad
ca 1 ½ msk kakao
ca 2 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

100 gram mjölkchoklad att doppa bollarna i (eventuelt tillsammans med 1 tsk kokosolja)
riven kokos att rulla bollarna i

Hacka chokladen och finhacka nötterna. Blanda sedan allt (jag använder händerna) till en deg. Smaka om det är tillräckligt mycket sötning och kakao. Låt stelna ungefär ½ timme i kylen. Smält 100 gram mjölk choklad (sockerfri). Rulla chokladbollssmeten till bollar och doppa i chokladen. Förvara i kyl.

 
Halv tre hos mig - vecka 42 - Baka Sockerfritt