Hoppa till innehåll

Härlig mjuk chokladkaka!

        För ett par veckor sedan kunde jag inte baka på ett bra tag – jag var rätt förkyld och hade därmed ett rejält nedsatt smaksinne. Mitt smaksinne tycker jag är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Härlig mjuk chokladkaka! - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
För ett par veckor sedan kunde jag inte baka på ett bra tag – jag var rätt förkyld och hade därmed ett rejält nedsatt smaksinne. Mitt smaksinne tycker jag är supermärkligt. Det kan försvinna helt för att komma tillbaka minuten efter. Och så kan det pågå i flera dagar (Obs. har inget att göra med täppt näsa). Sedan jag fick barn har detta blivit extra frekvent och inträffar ungefär varannan gång jag blir förkyld (tidigare var smaksinnet borta ungefär helt en dag per år). 
 
Nog pratat om min jobbiga förkylning (där jag förövrigt tappade rösten)! Istället för något nybakat, pga av tidigare smaksinnebrist, vill jag istället visa er en favoriter i repris! Det är denna härliga, mjuka chokladkaka som passar på vilken fika eller vilket kalas som helst. Det är en riktig klassiker! Och om man som jag både älskar choklad och gärna äter godsaker men samtidigt även glutenfritt och utan tillsatt socker, tycker jag att du ska baka denna. Jag tycker den är sådär lagom söt och med mycket smak av choklad. Jag serverar den även med en klick grädde på sidan!

 

Härlig mjuk chokladkaka! - Baka Sockerfritt
 
 

Mjuk chokladkaka

100 gram smör
50 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
4 ägg
1 dl mandelmjöl
3/4 dl vispgrädde
3/4 dl sockerersättning
ca 4 msk kakao
½ dl kokosmjöl
½ msk bakpulver
1 krm vaniljarom

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt därefter choklad och rör om tills chokladen smält. Blanda alla torra ingredienser med äggulorna och blanda därefter med det smälta chokladsmöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Smörj och ”mjöla” en 1,5 liter brödform och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir nästan helt fast (den kan fortfarande få vara lite, lite kladdig i mitten).

 

Härlig mjuk chokladkaka! - Baka Sockerfritt