Hoppa till innehåll

Härliga lussebullar (low carb)

      Hej på er därute! Hur går det med julstämningen? Är det bara jag som tycker det är ovanligt svårt att få till en bra julstämning i år (gissar på att det inte bara är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Härliga lussebullar (low carb) - Baka Sockerfritt
 
 
 
Hej på er därute! Hur går det med julstämningen? Är det bara jag som tycker det är ovanligt svårt att få till en bra julstämning i år (gissar på att det inte bara är jag dock)? Personligen behöver jag komma ut, boka julträffar, uppleva julskyltning etc etc. Men inget av det händer såklart i år. Det har blivit att det jag normalt brukar göra hemma för att finna julmys inte heller bli av. Orkar inte se någon julkalender, och julbakningen har det varit sämre än vanligt med (nåja, en del har jag förstås bakat – man är ju en bakbloggare ändå). Det här har sannerligen varit ett riktigt dåligt år för min del – i ärlighetens namn har många av dom senaste åren varit tuffa (småbarnslivet ni vet), och jag hade hoppats att hämta MER energi detta år. Inte MINDRE. Jag får lägga mitt hopp och min tro till 2022 istället, hehe.
 
Jag har tyvärr inte tagit tag i lussebullsbakningen i år, men jag vill ändå tipsa om ett av mina favoritlussebullsrecept från 2018 vars recept ni kan se nedan. Det är en low carb-variant på lussebullar som man inte behöver jäsa. Väldigt enkelt samtidigt som dom är riktigt goda!
 
 

Härliga lussebullar (low carb) - Baka Sockerfritt
 
 

Glutenfria Lussebullar – 10 stycken

60 gram rumsvarmt smör
2 ägg
ca 2 2/3 dl mandelmjöl
1 dl tjock yoghurt
5 msk kokosmjöl
5 msk sockerersättning
½ dl pofiber
2 tsk bakpulver
3 krm xantangummi
1 paket (0,5 gram) saffran

uppvispad äggvita att pensla på/”sötningsvatten”
ev. russin (går också bra att utesluta eller använda mandlar)

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Blanda med smör och därefter tjock yoghurt. Vispa ägget pösigt och rör även ner detta. Låt degen stå under några minuter. Degen ska inte kladda för mycket – om den är för lös tillsätts mer mandelmjöl. Forma degen till lussebullar och sätt eventuellt i russin. Pensla bullarna med uppvispad äggvita ELLER pensla med ”sötningsvatten” EFTER gräddning. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

*sötningsvatten=blanda 4 msk hett vatten med 2 msk sockerersättning 

 

Härliga lussebullar (low carb) - Baka Sockerfritt