Hoppa till innehåll

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker

      För att fira in våren har jag ett bra tips på en mjuk kaka till er – min havre- och kanelkaka. Tycker den är så mumsig och härligt saftig. Plus att den är toppad med.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
För att fira in våren har jag ett bra tips på en mjuk kaka till er – min havre- och kanelkaka. Tycker den är så mumsig och härligt saftig. Plus att den är toppad med ett kanelsmul som jag tycker blir pricken över i:et. Servera gärna kakan ljumen/rumstempererad (värm gärna en bit i taget i mikron en kort stund om den varit kyld), och lyxa till det med att servera med en klick vaniljglass (utan tillsatt socker) eller grädde.
 
 
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 
 

Havre- och kanelkaka – 8 skivor

Smeten:
2 st ägg

65 gram smör
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl sockerersättning
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Havretäcke:
65 gram smör

1 ½ dl havregryn
ca 3/4 dl sockerersättning
1 ½ tsk kanel

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och rör ner mjölk. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och rör ner detta i äggvispet tillsammans med smöret. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.  

Medan kakan förgräddas gör havretäcket. Blanda alla ingredienser till detta i en kastrull och värm tills allt smälts och går att blanda. Fördela havretäcket över den förgräddade kakan (ta inte med eventuellt överblivet smör som inte bandats i ordentligt). Grädda ytterligare i ca 15-20 minuter. 

 

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt