Hoppa till innehåll

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker

        Hej på er mitt i sommaren, 1:a juli och allt! Hoppas ni har det ljuvligt – oavsett om ni har semester eller jobbar. Jag jobbar förstås lite då och då under hela.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Hej på er mitt i sommaren, 1:a juli och allt! Hoppas ni har det ljuvligt – oavsett om ni har semester eller jobbar. Jag jobbar förstås lite då och då under hela sommaren. Det blir svårt att ta helt ledigt en längre tid om man har mina jobb. Nu tittar jag in för att tipsa om ett smarrigt bakverk som jag svängde ihop när temperturen var en sisådär 10-20 grader mindre, men som såklart passar året runt. Min havre- och kanelkaka! Och det är inte vilken havre- och kanelkaka som helst, utan en så mjuk och god och saftig toppad med havresmul. Mums! 
 
Kakan serveras rumstempererad (då konsistensen hårdnar när denär kall) och är både god att äta som den är eller serverad med grädde!
 
 

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Havre- och kanelkaka – 8 skivor

Smeten:
2 st ägg

65 gram smör
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl sockerersättning
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Havretäcke:
65 gram smör

1 ½ dl havregryn
ca 3/4 dl sockerersättning
1 ½ tsk kanel

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och rör ner mjölk. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och rör ner detta i äggvispet tillsammans med smöret. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.  

Medan kakan förgräddas gör havretäcket. Blanda alla ingredienser till detta i en kastrull och värm tills allt smälts och går att blanda. Fördela havretäcket över den förgräddade kakan (ta inte med eventuellt överblivet smör som inte bandats i ordentligt). Grädda ytterligare i ca 15-20 minuter. 

 

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt