Hoppa till innehåll

Havre- och kanelkaka

        Phu, förra veckan var en tuff vecka med minimalt med jobb – men jag var riktigt effektiv under både måndag och tisdag (dom två dagar som jag hann jobba) då jag.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Havre- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Phu, förra veckan var en tuff vecka med minimalt med jobb – men jag var riktigt effektiv under både måndag och tisdag (dom två dagar som jag hann jobba) då jag bland annat hann baka inte mindre än denna godbit ni kan se i detta inlägg, nämligen havre- och kanelkaka! Jag brukar ofta göra det viktigaste så tidigt jag kan i varje vecka, för jag har alltid inbyggt att vad som helt kan hända… Och tur var väl det!
 
Havre- och kanelkakan är mjuk och god, och saftig toppat med ett kanelsmakande havresmul. Riktigt bra kombination tycker jag! Den bör serveras rumstempererad (hårdnar när den kallnar) och passar att äta som den är, eller med en klick grädde/vaniljglass utan tillsatt socker.
 
 
Havre- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
 

Havre- och kanelkaka – 8 skivor

Smeten:
2 st ägg

65 gram smör
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl sockerersättning
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Havretäcke:
65 gram smör

1 ½ dl havregryn
ca 3/4 dl sockerersättning
1 ½ tsk kanel

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och rör ner mjölk. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och rör ner detta i äggvispet tillsammans med smöret. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.  

Medan kakan förgräddas gör havretäcket. Blanda alla ingredienser till detta i en kastrull och värm tills allt smälts och går att blanda. Fördela havretäcket över den förgräddade kakan (ta inte med eventuellt överblivet smör som inte bandats i ordentligt). Grädda ytterligare i ca 15-20 minuter.

 

 
Havre- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
Havre- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
Havre- och kanelkaka - Baka Sockerfritt