Hoppa till innehåll
Open navigation

Havrebollar

Jag har alltid älskat havrebollar, vilket även har varit lite av mitt ”paradbakverk”. Självklart har jag gjort en sockerfri variant på havrebollar, där jag dessutom använt mig av fiberhavregryn för att få till ett lägre GI. De är perfekta som mellanmål eller till fikat (om man tål kolhydrater vill säga)!   Min måndag har varit…

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Jag har alltid älskat havrebollar, vilket även har varit lite av mitt ”paradbakverk”. Självklart har jag gjort en sockerfri variant på havrebollar, där jag dessutom använt mig av fiberhavregryn för att få till ett lägre GI. De är perfekta som mellanmål eller till fikat (om man tål kolhydrater vill säga)!
 
Min måndag har varit en riktig mjukstart på veckan. Jag var en kortare sväng (ca 1 ½ timme) förbi skolan där jag och min uppsatskompis gjorde ett försök till att tolka regressioner och diagram (någon som vet hur man kollar ”heteroscedasiticity” i SPSS???), utan att lyckas sådär överdrivet bra. Kommer man ingen vart är det faktiskt lika bra att dela upp arbetet och läsa på hemma! Vid klockan tolv blev det en fika på espresso house vid Östermalmstorg, vilken är jättestor jämfört med många andra e-house! Jag träffade även upp min mamma på Ica och fick med mig massor av smarrigheter hem. Exempelvis fick jag hem mer steviaglass, bär, shiratakinudlar, sjögräschips och massor av nötter. Då det är ganska dyrt för en stackars student, uppskattades det verkligen!
 
 
Havrebollar 5
 
 

Havrebollar – 10 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl fiberhavregryn
½ dl riven kokos
ca 2 ½ msk stevia strö
1 msk hett vatten
1 krm snabbkaffepulver
2 msk vispgrädde
1 msk mjölk (eller grädde)
1 krm vaniljpulver
1-1 ½ tsk kakao

Blanda kaffe med hett vatten. Lägg alla torra ingredienser i en bunke (med höga kanter så allt inte skvätter). Lägg i bitar av rumsvarmt smör och rör ut smöret med en sked (eventuellt med händerna). Tillsätt vispgrädde och kaffe och vispa ett par minuter med elvisp tills allt blir en krämig smet. Ställ smeten i kylen i ungefär 10 minuter för att få den att stelna en aning. Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp. Ta gärna ut havrebollarna en stund innan servering så att de blir lite mjuka.

Havrebollar 7