Hoppa till innehåll

Havreplättar, veganska

Jag kan tipsa om en toppenhärlig frukost/brunch som jag gjorde i vab-fredags, nämligen havreplättar. Så gott och enkelt! Dessutom är de veganska (om man vill) och är alltså gjorda även utan.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Jag kan tipsa om en toppenhärlig frukost/brunch som jag gjorde i vab-fredags, nämligen havreplättar. Så gott och enkelt! Dessutom är de veganska (om man vill) och är alltså gjorda även utan ägg. Det är faktiskt första gången som jag gör plättar eller liknande (pannkakor/våfflor) utan ägg, men dessa höll ihop alldeles utmärkt för det!
 
Förutom havregryn (som är naturligt glutenfria, men välj glutenfria havregryn om du är allergisk/ska bjuda någon som är allergisk) innehåller plättarna bland annat banan. Banan är en mycket god och bra ingrediens i sådana här recept, då de bidrar med en mild och mjuk smak samt sötma. Äppelcidervinägern i receptet är till för att få plättarna lite fluffigare.
 
Tyvärr hade jag ingen grädde (eller liknande), så jag serverade plättarna med fibersirap gold, banan och blåbär. Passade bra! Vincent som inte hade någon speciellt stor matlust såg på film på datorn och trycke frivilligt (!!!!!!!!!!) i sig ungefär två av plättarna. Fantastiskt!
 
Inspiration till att göra dessa härliga havreplättar har jag fått från bloggen “the big mans world“- spana in den!
 
 
 
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Havreplättar, veganska – 1 portion (4 stycken)

3/4-dels banan, mogen (75 gram)
1 ½ dl havregryn
3 msk valfri ”mjölkdryck”
½ msk bakpulver
½ msk äppelcidervinäger
1 krm vaniljpulver 
ev. sötning


Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa till slät konsistens. Låt stå i ca 5 minuter för att tjockna till. Värm upp lite smör i en stekpanna och stek plättar av smeten (platta inte ut dom, utan de ska gärna vara så tjocka som möjligt). Vänd efter ett par minuter (sänk givetvis värmen om de börjar bli brända). Servera med exempelvis grädde, frukt och bär.

 
 
 
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt
 
Havreplättar, veganska - Baka Sockerfritt