Hoppa till innehåll

Hemmagjorda “Twix”

        Twix. Mmmm, det är en av mina bästa godisar om jag får bestämma själv! Jag ääälskar seg karamell. Och när jag kan så väljer jag givetvis mina hemgjorda.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Hemmagjorda "Twix" 9
 
 
 
 
Twix. Mmmm, det är en av mina bästa godisar om jag får bestämma själv! Jag ääälskar seg karamell. Och när jag kan så väljer jag givetvis mina hemgjorda “Twix” alla dagar i veckan. Dessutom är dom så bra att ge bort när man vill ge en hembakad present i gåva. 
 
Twixen består av tre lager. Först har vi en neutral botten med mandelmjöl som bas. Fyllningen är då själva karamellen som görs av grädde och fibersirap honey eller gold (fibersirap är alltså som en sirap utan tillsatt socker). Det hela är toppat med smält choklad utan tillsatt socker! Jag använder hälften mörk och hälften ljus choklad här för att få en bra balans – men det gör man som man sjäv vill. Twixen förvaras i kul och tas fram när suget sätter in!
 
 

Hemmagjorda "Twix" 11
 
 
 

Twix, utan tillsatt socker – ca 14 bitar 

Botten:
40 gram smör

2 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
2 msk fibersirap honey/gold

Karamellfyllning:
3 dl vispgrädde

3 ½ msk fibersirap honey/gold

Chokladöverdrag:
120 gram choklad, utan tillsatt socker (gärna hälften mörk/hälften ljus)

 

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap honey och smör (ta bort från plattan). Blanda ner resterande ingredienser noga. Klä en brödform, 1.5 liter, med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten. Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 10 minuter.

Karamellfyllning
Karamellfyllningen kan göras när botten gräddas då detta moment tar lite tid. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull i ca 50 minuter tills konsistensen tjocknat (välj gärna en vid kastrull så att det går snabbare). Fördela karamellfyllningen på den färdiggräddade bottnen.

Chokladöverdrag
Smält choklad försiktigt (jag kör i mikron, och gärna med en klick kokosolja) och fördela ovanpå fyllningen. Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. Förvaras i kyl.

Tips: Värm kniven under hett vatten när twixen ska skäras så går det lättare!
 
 
 
Hemmagjorda "Twix" 13
 

Hemmagjorda "Twix" 15