Juldessert med päronkompott och pepparkaka
Igår svängde jag ihop ett recept på en av julens kanske mumsigaste desserter! Jag kallar den juldessert med päronkompott och pepparkaka. Och krånglig är den inte alls, även om den består av.. Läs mer


Juldessert med päronkompott och pepparkaka – 2 portioner
Päronkompott:
1 päron (gärna saftigt)
1-2 msk vispgrädde
1 msk fibersirap clear (eller annan sötning)
1-2 krm pepparkakskrydda
Vaniljgrädde:
1 dl vispgrädde
1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver
Topping:
Valfri småkaka, utan tillsatt socker (eller nötter)
Päronkompott
Skär päron i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser. Mängden grädde beror på hur saftigt päronet är. Ju saftigare, desto minde vätska behövs (eftersom päronet avger vätska). Sjud i ca 10 minuter. Häll bort eventuell vätska. Låt svalna lite eller helt.
Vaniljgrädde
Blanda grädde med sötning och vanilj och vispa till en önskad konsistens (gärna luftig, men inte för hård).
Fördela grädde i små glas. Fördela över päronkompotten och toppa med smulad småkaka och/eller nötter.



