Hoppa till innehåll

Julens godis – Mozartkulor, utan tillsatt socker

  Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker       Nu är det faktiskt inte speciellt lång tid kvar till jul, och jag kan tycka att det är dags att.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
 
Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker
 
 
 
Nu är det faktiskt inte speciellt lång tid kvar till jul, och jag kan tycka att det är dags att spåna på vilket sorts julgodis som det ska bjudas på i stugorna! Jag har förstås massor utav tips och massor utav idéer på hälsosamt godis, och nu vill jag dela med mig utav just ett sådant.
 
Mozartkulor är nästan givet varje jul, och är minst sagt både ett omtyckt och klassiskt julgodis. Min variant är så klart utan tillsatt socker! Både nougaten och mandelmassan svängs enkelt ihop, och även om det hela är i tre lager, är det inte speciellt krångligt att göra.
 
Nougaten har en bas av hasselnötter och smält choklad, men det går också bra att använda en färdiggjord hasselnötskräm eller liknande (eller varför inte helt enkelt en chokladbit). Mandelmassan består av mandelmjöl och äggvita. Sötat har jag gjort med en sötning i “florformat” (som florsocker, fast utan tillsatt socker). Det går säkerligen att använda sötströ (en sötning i samma konsistens som strösocker), men då blir konsistensen inte lika slät (använd en mindre mängd beräknat i volym, då det väger mer). Mandelmassans klassiska smak fås av några droppar Dr. Oetker bittermandelarom. Ett tips är att hälla aromen i locket eller på en sked först, då det endast krävs några få droppar!
 
 
 
 
Julens godis - Mozartkulor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Mozartkulor – 12 stycken

Nougat:
25 gram hasselnötter, rostade utan skal
25 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 msk kokosolja
½  – 1 msk sukrin melis
ca 1 krm vanilj från Dr. Oetker vaniljtwister

Mandelmassa:
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
4 msk sukrin melis (eller annan sötning i ”florformat”)
knappt ½ krm Dr. Oetker bittermandelarom (4 droppar)

Choklad:
100 gram choklad, utan tillsatt socker

Nougat
Mixa hasselnötterna till en finmalen konsistens. Smält chokladen försiktigt tillsammans md kokosoljan (gärna i ett vattenbad). Blanda samman alla ingredienser och låt kallna helt i kylskåp (eller frys för en kortare tid).

Mandelmassa
Blanda samman alla ingredienser. Är konsistens får hård tillsätts mer äggvita (eller lite grädde), är den för lös tillsätts mer mandelmjöl

Ta en liten bit nougat (ca 1 tsk) och forma till en boll. Ta en större klick mandelmassa och platta ut. Lägg nougatbollen i mitten och fördela mandelmassan runt, och rulla det hela till en boll.

Choklad
Smält chokladen försiktigt (gärna i vattenbad, tillsätt eventuellt lite kokosolja). Doppa varje boll i chokladen och låt stelna helt på bakplåtspapper. Förvara i kyl.

 
 
 
Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker 
 
 
Julens godis - Mozartkulor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Julens godis - Mozartkulor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Julens godis - Mozartkulor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Julens godis - Mozartkulor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt