Hoppa till innehåll

Julgodis – Mozartkulor

      Julgodistips! Mozartkulor är utmärkt till julfika som julgodis och julpresent. Jag funderar själv på att ge bort ett gäng sådana här smarrigheter på julafton! Både.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Julgodis - Mozartkulor - Baka Sockerfritt
 
 
 

Julgodistips! Mozartkulor är utmärkt till julfika som julgodis och julpresent. Jag funderar själv på att ge bort ett gäng sådana här smarrigheter på julafton! Både nougaten och mandelmassan i mozartkulorna är lätta att svänga ihop, och även om godiset består av tre lager är det enligt min mening inte speciellt krångligt att göra.

Nougten i receptet går bra att byta ut mot färdiggjord hasselnötskräm (ska gärna vara mer åt det fasta hållet), och eventuellt kan en liten chokladbit fungera som substitut. Mandelmassan består av mandelmjöl och äggvita. Sötat har jag gjort med en sötning i “florformat” (som florsocker, fast utan tillsatt socker). Det går säkerligen att använda Icas sötströ eller Sukrin (sötning i samma konsistens som strösocker), men då blir konsistensen inte lika slät (använd en mindre mängd beräknat i volym, då det väger mer).

 

Julgodis - Mozartkulor - Baka Sockerfritt

 

Hälsosamma Mozartkulor – 12 stycken

Nougat:
25 gram hasselnötter, rostade utan skal
25 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 msk kokosolja
½ – 1 msk sukrin melis
ca 1 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
4 msk sukrin melis (eller annan sötning i ”florformat”)
4 droppar bittermandelarom

Choklad:
100 gram choklad, utan tillsatt socker

Nougat
Mixa hasselnötterna till en finmalen konsistens. Smält chokladen försiktigt tillsammans md kokosoljan (gärna i ett vattenbad). Blanda samman alla ingredienser och låt kallna helt i kylskåp (eller frys för en kortare tid).

Mandelmassa
Blanda samman alla ingredienser. Är konsistens får hård tillsätts mer äggvita (eller lite grädde), är den för lös tillsätts mer mandelmjöl.

Ta en liten bit nougat (ca 1 tsk) och forma till en boll. Ta en större klick mandelmassa och platta ut. Lägg nougatbollen i mitten och fördela mandelmassan runt, och rulla det hela till en boll.

Choklad
Smält chokladen försiktigt (gärna i vattenbad, tillsätt eventuellt lite kokosolja). Doppa varje boll i chokladen och låt stelna helt på bakplåtspapper. Förvara i kyl.

 

 

Julgodis - Mozartkulor - Baka Sockerfritt