Hoppa till innehåll

Kanelbullar till kanelbullens dag!

        Även om jag såklart under hela året veeet att kanelbullens dag infaller den 4 oktober (precis som den gör varje år) så blev jag närmast chokad när jag insåg ATT.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kanelbullar till kanelbullens dag! - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Även om jag såklart under hela året veeet att kanelbullens dag infaller den 4 oktober (precis som den gör varje år) så blev jag närmast chokad när jag insåg ATT DET JU REDAN ÄR NÄSTA VECKA! Vad hände liksom? Någon annan som också blir förvirrad gällande att flera dagar in i oktober redan är typ imorgon?
 
På grund av ovanstående och tidigare nämnda härliga och goda dag så vill jag tipsa om mina tidigare bakade glutenfria kanelbullar utan tillsatt socker. Bullarna innehåller bland annat bovete, vilket binder ihop degen. Jag har tillsatt en matsked honung i degen för att det ska hjälpa till i jäsningsprocessen. Istället för pärlsocker strör jag över riven kokos över mina kanelbullar, men det går givetvis bra att strö över vad helst man önskar (hackade nötter är toppen det med). 

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

Kanelbullar till kanelbullens dag! - Baka Sockerfritt

 

Kanelbullar med mandel och bovete – 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ – 2 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

 

 

Kanelbullar till kanelbullens dag! - Baka Sockerfritt
 
Kanelbullar till kanelbullens dag! - Baka Sockerfritt