Kanelbullar, utan tillsatt socker
Döm om min förvåning när jag kikade i kalendern och typ igår kom på att det ju är självaste KANELBULLENS DAG på fredag. Det är en av årets mest hypade matdagar,.. Läs mer


Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

Kanelbullar med mandel och bovete – 15 stycken
Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver
Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ – 2 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)
Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.
När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

