Hoppa till innehåll

Kanelkaka, no bake

Det är märkligt hur snabbt man vänjer sig vid saker och ting. Det gäller i alla fall mig. Känner ni detsamma? Efter några dagar med Artur hemma, så känns det jättemärkligt att inte ha honom.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Det är märkligt hur snabbt man vänjer sig vid saker och ting. Det gäller i alla fall mig. Känner ni detsamma? Efter några dagar med Artur hemma, så känns det jättemärkligt att inte ha honom som en andra föräldraledig. Och detsamma gäller tvärtom. När han är borta, som han har varit nu i några dagar i sträck, så har jag vant mig att vara hemma själv med lillen! 

Är jag hemma själv blir det förstås så att jag inte hinner med fullt lika mycket med företaget. Fast jag tycker jag har varit rätt effektiv och har minst sagt hunnit med en hel del under Vincents sovstunder (det är kanske främst städningen, möten och kompisträffar som fått stryka på foten). Jag skulle dock vilja baka mer! Ibland går det utmärkt och Vincent underhåller sig nästan själv i flera minuter genom att dra ut alla påsar/matlådor/produkter i något skåp, medan det andra gånger inte är så lätt då han exempelvis står och försöker nå fönstret och skriker för att han vill se skatorna där ute. 
 
Summan av kardemumman är att jag idag kör en av mina tidigare favoriter – min no bake kanelkaka! Jag tycker den blev så himla bra, och den blev omtyckt! Denna kanelkaka består utav tre lager. En botten smaksatt med lite kardemumma, med solrosfrö och kokos som bas. Fyllningen smakar generöst av kanel och består främst utav blötlagda cashewnötter. De blötlagda nötterna i kombination med kokosgrädden, gör att fyllningen blir härligt krämig och mjuk. Toppingen går att utesluta, och har sin främsta uppgift i att få en mer fin och slät yta på kakan. Jag dekorerad dessutom kakan med hackade mandlar, riven kokos och smält choklad.
 
 
Spana gärna in min “no bake”-kaka med choklad – Chocolate cashew cake
 
 
 
 

Kanelkaka, no bake - Baka Sockerfritt
 
 

 

Kanelkaka, no bake

Botten:
ca 60 gram färska dadlar, urkärnade 
½ dl solrosfrö
½ dl riven kokos
1 krm kardemumma

Fyllning:
80 gram naturella cashewnötter (blötlägg dessa)
ca 80 gram färska dadlar, urkärnade
3 msk kokosgrädde
1 tsk kanel

Topping:
1 – 1 ½ msk kokosgrädde
1 msk kokosolja
1 msk mandelmjöl
1 tsk honung (fibersirap för veganskt)
2 krm kanel

garnera eventuellt med hackade nötter

Börja med att lägga cashewnötterna till fyllningen i blöt i minst fyra timmar. 

Botten
Mixa solrosfrö och riven kokos med en mixer till ett mjöl. Blanda med kardemumma och mosa ner dadlar noga till en deg. Sätt fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform. Tryck ut degen i botten av denna.

Fyllning
Häll av vattnet från cashewnötterna och mixa till slät konsistens. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa, återigen till konsistensen är slät. Fördela massan ovanpå kardemummabotten.

Topping
Låt kokosoljan värmas till flytande och blanda noga med resterande ingredienser. Fördela ovanpå fyllningen. Om önskas toppas kakan med hackade nötter, riven kokos eller valfri dekoration. Låt stelna i kylskåp under minst ett par timmar.

  

 

Kanelkaka, no bake - Baka Sockerfritt
 

Kanelkaka, no bake - Baka Sockerfritt