Karamell- och havrerutor
Jag tycker om att baka olika slags havrerutor/havrekakor – älskar smaken som passar så fint i speciellt lite hårdare bakverk och småkakor! Vad mer är så gifter.. Läs mer



Karamell- och havrerutor – 12 bitar
Havredeg:
3 ½ dl havremjöl
2 dl havregryn
2/3 dl kokosolja
2/3 dl jordnötssmör (eller mandelsmör)
ca 3 msk sockerersättning
2 krm vaniljpulver
Karamellsås:
2/3 dl kokosmjölk
½ dl thaini
½ dl fibersirap gold
45 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
Havredeg
Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja. Rör ner jordnötssmör och blanda ut så inga klumpar finns. Tillsätt även övriga ingredienser. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen. Spara tillfälligt resten. Grädda mitt i ugnen i ca fem minuter. Skär chokladen i bitar och fördela över. Medan botten gräddas kan karamellsåsen göras.
Karamellsås
Lägg ingredienserna i en kastrull och sjud i ca 5 minuter. Fördela ovanpå chokladbitarna och toppa/smula över resten av havredegen. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Låt svalna och förvara i kyl.



