Hoppa till innehåll

Karamell- och havrerutor

        Jag tycker om att baka olika slags havrerutor/havrekakor – älskar smaken som passar så fint i speciellt lite hårdare bakverk och småkakor! Vad mer är så gifter.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Jag tycker om att baka olika slags havrerutor/havrekakor – älskar smaken som passar så fint i speciellt lite hårdare bakverk och småkakor! Vad mer är så gifter sig havre underbart med karamell, och det är just den kombinationen som jag använt här. Dessutom har jag slängt med jordnötssmör i degen för att få den sammanhängande (och extra god!).
 
Havrerutorna har en fyllning av en slags karamellsås bestående av thaini, kokosmjölk och fibersirap gold (kan förmodligen bytas mot honung eller annat veganskt alternativ). Thaini är en som ett nötsmör, fast av rostade sesamfrön – köpes i vanlig mataffär. Väldigt smakrikt och om önskas kan detta bytas mot mandel- eller jordnötssmör. Sist men inte minst har jag valt att grovhacka mörk choklad i fyllningen! Kan även tillägga att receptet är veganskt (om detta är viktigt dubbelkolla att din choklad är det!).
 
Tips: Havremjölet kan (förutom att köpas färdigt) göras genom att mixa havregryn med (stav)mixer.
 
 
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt
 
 

Karamell- och havrerutor – 12 bitar

Havredeg:
3 ½ dl havremjöl
2 dl havregryn
2/3 dl kokosolja
2/3 dl jordnötssmör (eller mandelsmör)
ca 3 msk sockerersättning
2 krm vaniljpulver

Karamellsås:
2/3 dl kokosmjölk
½ dl thaini
½ dl fibersirap gold

45 gram mörk choklad, utan tillsatt socker

Havredeg
Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja. Rör ner jordnötssmör och blanda ut så inga klumpar finns. Tillsätt även övriga ingredienser. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen. Spara tillfälligt resten. Grädda mitt i ugnen i ca fem minuter. Skär chokladen i bitar och fördela över. Medan botten gräddas kan karamellsåsen göras.

Karamellsås
Lägg ingredienserna i en kastrull och sjud i ca 5 minuter. Fördela ovanpå chokladbitarna och toppa/smula över resten av havredegen. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Låt svalna och förvara i kyl.

 

 
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt
 
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt
 
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt
 
Karamell- och havrerutor - Baka Sockerfritt