Hoppa till innehåll
Open navigation

Kardemummakola, utan tillsatt socker

      Jag känner att jag är i en fas där jag älskar att göra kola/karamell antingen som godis eller som del av bakverk. Kanske för att det är jul (vilket är karamellens.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kardemummakola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Jag känner att jag är i en fas där jag älskar att göra kola/karamell antingen som godis eller som del av bakverk. Kanske för att det är jul (vilket är karamellens högtid) och kanske det är för att det är så himla praktiskt att förgylla bakverk med och för att det är så enkelt att smaksätta med olika kryddor/smaksättningar. I detta inlägg visar jag er mitt recept på kolor med kardemumma som är en så passande krydda att julbaka med!
 
På bilderna har jag strött på lite flingsalt (kanske lite extra på bilderna, man själv kan ta lite mindre). Det salta kan bryta av så fint mot det söta. Dessutom blir dessa kardemummakolor en härlig julklapp. Snurra vaje kola med lite bakplåtspapper och lägg i en celofanpåse. Obs. kolan blir mjuk när den är rumstempererad och ska förvaras i kylskåp.
 
 
Kardemummakola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Kardemummakola – 16 stycken

100 gram smör
3 dl visgrädde
1 ½ dl fibersirap gold/honey
3 krm kardemumma 

Lägg alla ingredienser i en kastrull (gärna vid/stor omkrets) och koka upp. Sjud under i ca 50 minuter eller något mer, rör om då och då. Smeten ska vara tjock och trögflytande. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolan. Låt stelna i kylskåp under ett par timmar. Skär i bitar av önskad storlek. Förvara i kylskåp.

 

Kardemummakola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt