Hoppa till innehåll
Open navigation

Semlor – Kardemummasemlor

Vilken lyx att få börja morgonen med en frukost ute med sambon! Det är en härlig rutin jag försöker göra runt en gång i veckan. Lite lugn egentid, utan stress och saker man måste göra... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Vilken lyx att få börja morgonen med en frukost ute med sambon! Det är en härlig rutin jag försöker göra runt en gång i veckan. Lite lugn egentid, utan stress och saker man måste göra. Igår var vi även på bio och såg filmen “The Wolf of Wall Street”, Jag tycker att bio är så avslappnande och som balsam för själen! Jag behöver något inbokat och vara fast i en biosalong för att sitta still. Filmen var väldigt lång (tre timmar), men ändå riktigt bra (och rolig!) med grymma skådespelare. Min sambo var skeptisk mot filmen, men blev som tur är glatt överraskad.
 
Det börjar som jag tidigare skrev, nalkas mot semeltider. Även om fettisdagen är om över fem veckor, är det svårt att undvika att se en semla i var och varannan mataffär slash café. Eftersom jag hittills inte stött på en hälsosam variant, och eftersom jag tror att många därute också är sugna på att skippa den onyttiga semlan, har jag gjort mina egna och kommer lägga ut receptet här. I dag blev det semlor smaksatta med lite kardemumma, vilket nog mer är regel än undantag i semlor. Riktigt goda blev dom! Semlorna blir ganska små, så gör gärna dubbel sats. Platta heller inte ut bullarna, utan försök få dom så runda som möjligt.
 
 
Semlor - Kardemummasemlor - Baka Sockerfritt
 
 
 
Kardemummasemlor – 3 stycken

Bullar:
20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 tsk fiberhusk
1 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm kardemumma

Mandelmassa:
½ dl mandelmjöl
1 tsk sötströ
½ msk äggvita
1 droppe bittermandelarom

Fyllning:
Grädde

Bullar
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och vispa ägget pösigt. Rör ner alla ingrediense försiktigt i det uppvispade ägget. Låt degen stå i ca 10 minuter. Forma tre runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15-17 minuter. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av bullarna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Klicka mandelfyllningen i groparna.

Toppa med vispgrädde. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!

 
Semlor - Kardemummasemlor - Baka Sockerfritt
 
 
Semlor - Kardemummasemlor - Baka Sockerfritt