Hoppa till innehåll

Kikärtsbrownie

Nu har jag haft två tidiga dagar, då jag gått upp innan sju, vilket jag inte är helt van vid. Även fast jag sovit lite mindre, känner jag mig helt pigg som vanligt! Skönt! De tidiga dagarna.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Nu har jag haft två tidiga dagar, då jag gått upp innan sju, vilket jag inte är helt van vid. Även fast jag sovit lite mindre, känner jag mig helt pigg som vanligt! Skönt! De tidiga dagarna beror på att jag första dagen hade ett viktigt möte att gå på, medan det idag berodde på att jag ville börja och sluta en halvtimme tidigare för att hinna med ett speciellt steppass. Det är under sådana här tillfällen då det är bra att ha ett flexibelt jobb!
 
Jag köpte hem en förpackning kikärtor härom dagen och blev så sugen  på att baka något av detta. Jag gjorde då en brownieliknande chokladkaka. Jag använder mig i detta nedanstående recept inte av mandelmjöl eller hasselnötsmjöl, utan häller direkt ner hela sötmandlar och hasselnötter i smeten och mixar allt. Det går bra att byta ut detta mot mandelmjöl respektive hasselnötsmjöl om så önskas (smaka av och känn med en sticka så att det blir en bra konsistens!). En supersmidig och god kaka minst sagt!
 
Kikärtor har en mild, nötig smak som jag rycker är mycket passande i bakning! Ärtorna innehåller dock ca 16 gram kolhydrater per 100 gram, och är därför inte lchf. De innehåller annars mycket protein och fiber, samt en hel del vitaminer (ex. folat, vitamin K, vitamin E) och mineraler (ex. fosfor, järn, selen, zink).
 
 
Kikärtsbrownie - Baka Sockerfritt
 

Kikärtsbrownie

50 gram kikärtor (mjuka/kokta)
1 ägg
2 msk vispgrädde
30 gram sötmandlar
15 gram rostade hasselnötter utan skal
2 msk riven kokos
1 ½ msk kakao
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa tills allt blandats (det gör inget om nötbitar finns kvar, det är bara gott!). Smöra och bröa en 12-cm springform och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna och servera med grädde!

Kikärtsbrownie - Baka Sockerfritt
 
Kikärtsbrownie - Baka Sockerfritt