Hoppa till innehåll
Open navigation

Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning

      Dessa lite “varmare” (nåja, mindre kalla) dagar gör att jag får en intensiv vårlängtan som i sin tur leder till en minst lika intensiv önskan om att baka med.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning - Baka Sockerfritt
 
 
 
Dessa lite “varmare” (nåja, mindre kalla) dagar gör att jag får en intensiv vårlängtan som i sin tur leder till en minst lika intensiv önskan om att baka med massa härliga och fräscha smaker såsom olika sorters bär! Efter lite inspiration från nätet svängde jag ihop en så god sockerkaksliknande mjuk kaka med hallon i smeten PLUS krämig vaniljfyllning i. Allt blev så gott, saftigt och krämigt! Är så glad att jag använde en relativt stor form så att kakan räckte i alla fall ett par dagar innan den sorgligt nog tog slut. Nu när jag inte hinner baka lika ofta längre gäller det att bunkra upp när jag väl kan (eller jag borde egentligen ha bunkrat upp med TVÅ kakor).
 
 
Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning - Baka Sockerfritt
 

 

Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning – ca 8 bitar

Kaksmet:
3 ägg
70 gram hallon (tinade om frysta)
70 gram mascarpone
50 gram smör
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
2/3 dl sockerersättning
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
ev. 1 tsk extra sockerersättning

Fyllning:
1 ägg
180 gram mascarpone
1 ½ msk sockerersättning
2 krm vaniljpulver

Kaksmet
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda potatismjöl, rismjöl, vanilj och bakpulver. Rör ner detta bland äggen tillsammans med smör och mascarpone. Om önskas blandas hallonen med 1 tsk extra sötning. Detta i sin tur rörs försiktigt ner i smeten. Klä en ca 1.5 liters brödform med bakpltåpsapper och fördela i smeten. Grädda i ca åtta minuter. Under gräddningstiden görs fyllningen.

Fyllning
Blanda ingredienserna med elvisp. Fördela detta ovanpå kakan. Fyllningen ska sjunka ner i kakan (om den inte gör det kan man hjälpa till lite själv genom att göra en skåra i kakan så fyllningen åker ner). Grädda ytterligare i ca 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.

 

 
 
Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning - Baka Sockerfritt
 
Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning - Baka Sockerfritt
 
Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning - Baka Sockerfritt