
I förrgår visade jag er en kladdkaka med avokado och utan ägg, och jag testar vidare med att baka bakverk i samma anda och gjorde därmed äggfria chokladmuffins. Istället för ägg har jag använt mig utav chiaägg, det vill säga chiafrö som blandats med vatten till en geléliknande massa. Förutom att vara utan ägg är dessa chokaldmuffins även mejerifria och blev då veganska.
Konsistensen på dessa muffins blev härligt kladdiga. Jag märker att det är mycket lättare att uppnå den där kladdiga konsistensen med chiaägg istället för med vanliga ägg. Tips, tips. Servera gärna muffinsen med någon slags grädde. Jag körde på vanlig jag (och det hela blev därmed inte så veganskt längre).

Kladdiga Chokladmuffins utan ägg – 4 stycken
2 chiaägg*
1 dl mandelmjöl
4 msk vatten
3 msk neutral olja
2 msk kokosmjöl
2 msk kakao
2 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser med en stavmixer (går bra att blanda med sked, men då mixas inte chiafröna sönder alls). Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.
*1 chiaägg är 1 msk chiafrö som blandats med 3 msk vatten tills det blivit en gelémassa (tar någon timme)

