Hoppa till innehåll

Kladdkaketips!

    Jag gjorde något av livets godaste kladdis förra året (i ett samarbete med sötpotatis från North Carolina). OCH DEN ÄR FÖR GOD FÖR ATT MISSA så jag postar receptet en gång.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kladdkaketips! - Baka Sockerfritt
 
 

Jag gjorde något av livets godaste kladdis förra året (i ett samarbete med sötpotatis från North Carolina). OCH DEN ÄR FÖR GOD FÖR ATT MISSA så jag postar receptet en gång till! Jag tycker den blir perfekt “kletkladdig” – och såklart är den riktigt chokladig. I detta recept använder jag både sötpotatis och färska/juicy dadlar, och det bidrar till den härliga konsistensen (som kan vara svår att få till när det bakas utan tillsatt socker och utan gluten). Pricken över i:et blir att fördela över ett krämigt chokladtäcke på den gräddade kladdkakan. Ljuvligt!  

Jag rekommenderar att kladdkakan äts rumstempererad då den hårdnar i kyla (även om den ska förvaras i kylskåp). Man kan även snabbtina en bit i taget genom att värma respektive bit i mikron under tio sekunder! 
 
 

Kladdkaketips! - Baka Sockerfritt
 


Kladdkaka med sötpotatis 
– ca 14 bitar

Kladdkaka:
3 ägg
14 st dadlar, färska/juicy, urkärnade (ca 150 gram)
200 gram sötpotatis
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl kokosolja, gärna neutral
3 msk sockerersättning
½ tsk vaniljpulver
ev. 1 msk kakao

Chokladöverdrag:
100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde (eller mejerifritt alternativ)
3 msk kokosolja, neutral
ca 1 msk sockerersättning

Kladdkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Koka bitar (skalade) av sötpotatis mjuka (ca 10-15 minuter), häll därefter bort vattnet. Mixa samman sötpotatis och dadlar slätt med en stavmixer. Smält choklad i bitar tillsammans med kokosoljan i mikron (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Rör ner detta bland sötpotatis och färska dadlar och tillsätt även resterande ingredienser och mix en kort stund till. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform, smörj formen och strö i lite valfritt mjöl (ex. mandelmjöl/havremjöl). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, konsistensen ska fortfarande vara kladdig.

Chokladöverdrag
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills allt blandats. Fördela över den avsvalnade kladdkakan. Förvara i kyl, men servera gärna rumstempererad.

 
 
Kladdkaketips! - Baka Sockerfritt
 
Kladdkaketips! - Baka Sockerfritt
 

Kladdkaketips! - Baka Sockerfritt