Hoppa till innehåll

Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form)

I söndags fyllde min son Vincent två år, och vi bjöd på släktkalas. Ett av de bakverk jag bakade var min Chokladkolatårta på hasselnötsbottnen. Originalreceptet kan ni se HÄR, men jag.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
I söndags fyllde min son Vincent två år, och vi bjöd på släktkalas. Ett av de bakverk jag bakade var min Chokladkolatårta på hasselnötsbottnen. Originalreceptet kan ni se HÄR, men jag valde att denna gång göra det hela i en 24-cm springform och ändrade därmed receptet (samt vissa proportioner). Nedan ser ni det “nya” receptet.
 
Roligt nog var denna tårta något av det mest populära som serverades! Allt förutom en liten, liten bit tog slut. Det gör mig så glad! Och många av våra gäster blev förvånade över att den dessutom var glutenfri och utan tillsatt socker. Ett minst sagt gott betyg! 
 
 
 
 
Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form) - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Chokladkolatårta med hasselnötsbotten – ca 12 bitar

Hasselnötsbotten:
160 gram hasselnötter, rostade och utan skal

60 gram smör
½ dl fibersirap gold

Kolafyllning:
2 äggulor

50 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
30 gram smör
4 ½ dl vispgrädde
3/4 dl fibersirap gold
ev. någon msk sukrin gold/annan sötning

Kakao till dekoration


Kolafyllning
Börja gärna med fyllningen, då denna tar längst tid. Häll grädde och fibersirap i en kastrull. Sjud i ca 1 timme tills konsistensen tjocknat (jag gjorde till runt 93 grader). Rör om då och då. Tillsätt äggula, bitar av choklad, smör och eventuellt extra sötning (efter smak) under omrörning (använd gärna visp här för att konsistensen ska bli slät). Sjud ytterligare ca 10 minuter (tills temperaturen återigen kommit upp till runt 93 grader). Se noga till att kolafyllningen inte separeras, vilket den kan göra om den får sjuda för länge/når för hög temperatur.

Hasselnötsbotten
Medan fyllningen sjuder görs bottnen. Koka upp fibersirap och smör. Finhacka hasselnötter och blanda ner. Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform och tryck ut hasselnötsmassan på botten. 

Häll över kolafyllningen på hasselnötsbottnen. Låt svalna. Pudra över kakao. Förvara i kylskåp.

 

 

Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form) - Baka Sockerfritt
 
Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form) - Baka Sockerfritt
 
Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form) - Baka Sockerfritt