Hoppa till innehåll

Kolatårta utan tillsatt socker

          I söndags höll vi i ett treårskalas för vår nyblivne lille treåring! Jag hade givetvis bakat en hel del inför denna dag (mycket med Vincents hjälp faktiskt).. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kolatårta utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
 
I söndags höll vi i ett treårskalas för vår nyblivne lille treåring! Jag hade givetvis bakat en hel del inför denna dag (mycket med Vincents hjälp faktiskt) och en av de goda bakverken var min kolatårta! Den uppfann jag förra år, och sedan dess har den fått återkomma på flertalet kalas. Så pass god är den!
 
Förr i tiden tog jag mig ofta tiden att försiktigt skära en bit av kakan innan servering för att fota (och därefer försöka lappa ihop det hela på ett snyggt sätt), men med två barn så har jag förstått att sådana utsvävningar är en omöjlighet. Därför kommer jag begagna tidigare bilder. 
 
Eftersom Vincent är allergisk mot hasselnötter använd jag denna gång mandlar (annars rekommenderar jag att köra rostade hasselnötter utan skal). Bottnen innehåller förutom mandel även fibersirap gold vilket gör den härligt kladdig och kolaaktig. Och kolafyllningen sen! Ljuvlig smak och en mjuk och kolaaktig konsistens. I kyla stelnar fyllningen, vilket kan vara bra att tänka på. 

 
 
Kolatårta utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Kolatårta utan tillsatt socker – ca 12 bitar

Mandelbotten:
160 gram sötmandlar

60 gram smör
½ dl fibersirap gold

Kolafyllning:
1 äggula

50 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
30 gram smör
4 ½ dl vispgrädde
3/4 dl fibersirap gold

Kakao och hyvlad choklad till dekoration


Kolafyllning
Börja gärna med fyllningen, då denna tar längst tid. Häll grädde och fibersirap i en kastrull. Sjud i ca 50 minuter tills konsistensen tjocknat. Rör om då och då. Tillsätt äggula, bitar av choklad och smör under omrörning (använd gärna visp här för att konsistensen ska bli slät). Sjud ytterligare ca 10 minuter. Se noga till att kolafyllningen inte separeras, vilket den kan göra om den får sjuda för länge.

Mandelbotten
Medan fyllningen sjuder görs bottnen. Koka upp fibersirap och smör. Finhacka mandlarna och blanda ner. Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform och tryck ut massan på botten. 

Häll över kolafyllningen på mandelbottnen. Låt svalna. Pudra över kakao och hyvla över choklad. Förvara i kylskåp. Serveras med fördel rumstempererad.

 

 

 

Kolatårta utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt