Krämig sommardessert med rabarber och hallonsirap
Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S Efter den här riktigt konstiga våren är jag så glad över att juni och sommaren är här! Om inte annat för det lite varmare.. Läs mer

Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S
Efter den här riktigt konstiga våren är jag så glad över att juni och sommaren är här! Om inte annat för det lite varmare (förhoppningsvis) vädret. Den efterlängtade sommaren till ära har jag tagit fram en så ljuvlig och fräsch dessert med somriga smaker. Hallonsirap och vaniljkokt rabarber – ni hör ju bara så smarrigt det låter.
Desserten består av fyra delar. Först en krämig blandning av mascarpone och grädde som blir själva botten av desserten. Sedan fördelas det över en slags rabarberkräm som jag sjudit av rabarberskivor under några minuter tillsammans med sötningen Use Like Sugar från N!CK’S och vaniljpulver. Mandelcrumble bryter av fint med sin knaprighet till de resterande mjuka konsistenserna i övriga desserten – och här är huvudingrediensen mandelmjöl. Pricken över i:et är den egengjorda hallonsirap som ringlas över desserten! Hur fräscht låter inte det? Görs genom att sjuda hallon, Use Like Sugar, fiber syrup (en sirap utan tillsatt socker från N!CK’S) och lite vanilj, för att sen sila av fröna. Otippat lätt faktiskt. Allt detta tillsammans blir magiskt! Jag fick bråka med min snart 3-åring Aline om vem som skulle ha sista delen av den sista desserten (Aline vann såklart – hon satte handen för dessertglaset och sa “bort” till mig).
Redan på lördag är det Sveriges nationaldag, och nu är det i ärlighetens namn inte så lång tid kvar tills midsommar heller! Denna dessert blir mitt tips till dessa härliga sommardagar.
Krämig sommardessert med rabarber och hallonsirap – 4 portioner
Mascarponekräm:
200 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
1 – 2 msk N!CK’S Use Like Sugar
2 krm vaniljpulver
Vaniljkokt rabarber:
150-200 gram bitar av rabarber (ca 2-3 stjälkar)
½ dl vatten
2-3 msk N!CK’S Use Like Sugar
2 krm vaniljpulver
ev. några droppar röd hushållsfärg
Mandelcrubmle:
40 gram smör
2 dl mandelmjöl
3 msk N!CK’S Use Like Sugar
3 msk kokosmjöl
½ tsk kardemumma
Hallonsirap:
200 gram frysta hallon
½ dl N!CK’S Use Like Sugar
½ dl N!CK’S fiber syrup (neutral)
2 krm vaniljpulver
Mascarponekräm
Vispa samman alla ingredienser med elvisp tills konsistensen blir luftig, men inte för hård/tjock.
Vaniljkokt rabarber
Skala stjälkarna och skär rabarbern i skivor (ca 0,5 cm tjocka). Lägg med resterande ingredienser i en kastrull och sjud tills allt mjuknar. Häll bort vattnet som blir kvar. Om det önskas tillsätts några droppar röd hushållsfärg för att få en lite rödare nyans på krämen!
Mandelcrumble
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser och smula över en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller tills det fått färg.
Hallonsirap
Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme i ca fem minuter under omrörning. Sila av fröna och låt svalna (jag använder en tesil modell större).
Fördela mascarponekrämen i botten av glass och toppa med rabarber, mandelcruble och ringla över hallonsirap. Servera direkt!
Tips: Hallonsirap, rabarberkrämen och mandelcruble går att förbereda dagen innan.




