Hoppa till innehåll

Ljuvligt goda “Twix” utan gluten och tillsatt socker

    Sponsrat samarbete med N!CK’S       Du har väl testat min hälsosamma variant på Twix? Om du svarar nej på frågan så vet du vad du måste göra. För jag kan.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 13
 
 
Sponsrat samarbete med N!CK’S
 
 
 
Du har väl testat min hälsosamma variant på Twix? Om du svarar nej på frågan så vet du vad du måste göra. För jag kan tala om att det är sjukt goda. Jag kan inte låta bli att svänga ihop dom med jämna mellanrum och varje gång jag öppnar kylen och kommer på att den finns “Twix” kvar blir jag lite extra glad.
 
I vanlig twix-anda så består min variant av tre lager. En härlig lite seg botten, en ljuvlig karamellfyllning och så givetvis ett chokladöverdrag. Det som gör att bottnen får sin lite halvsega konsistens och fyllningen faktiskt smakar karamell är fibersirap gold. Jag får rätt ofta frågan om vad detta är och fibersirap är en sirapsvariant fast utan tillsatt socker. Just gold-varianten smakar karamell och är utmärkt att göra kola/karamell av. Ännu oftare får jag frågan över vilken choklad som jag använder – och den är från N!CK’S! Kan tipsa om att de båda går att få tag på via Apotea och där är det också fraktfritt.
 
Twixen passar så väl till fikan och lördagsgodiset som att ge bort som fin liten ätbar gåva!
 
 
 
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 15
 
 

 

Twix utan tillsatt socker – 4 till 6 stycken

Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk fibersirap gold
ev. 1 krm vaniljpulver

Karamellfyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk fibersirap gold

Chokladöverdrag:
80 gram choklad, utan tillsatt socker (gärna hälften mörk/hälften ljus)

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap gold och smör (ta bort från plattan). Blanda ner resterande ingredienser noga. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie och tryck ut degen i botten. Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 8 minuter.

Karamellfyllning
Görs medan bottnen gräddas. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull i ca 35 minuter tills konsistensen tjocknat. Fördela detta på den färdiggräddade bottnen.

Chokladöverdrag
Smält choklad försiktigt (gärna i vattenbad och eventuellt med en klick kokosolja) och fördela ovanpå kolafyllningen. Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. Förvaras i kyl.

 
 
 
 
 
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 17
 
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 19

 
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 21

 
Ljuvligt goda "Twix" utan gluten och tillsatt socker 23