Hoppa till innehåll

Lördagsfika – Havrebollar

Hoppas ni har en underbar lördag allihop! Själv har jag hunnit med ett morgonsteppass på friskis, och nu satt mig och jobbat en timme. Underbar start på helgen, om ni frågar mig!   Kanske.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Hoppas ni har en underbar lördag allihop! Själv har jag hunnit med ett morgonsteppass på friskis, och nu satt mig och jobbat en timme. Underbar start på helgen, om ni frågar mig!
 
Kanske tycker ni som jag att helgen passar extra bra för lite bakning? Då vill jag fresta och inspirera er med ett recept på havrebollar (utan tillsatt socker så klart)! För tillfället är jag i behov av att baka mer “snacks”-format på bakverk, såsom chokladbollar, som passar fint att äta när man läser en bok, jobbar eller liknande, då det blir rätt mycket av den varan här hemma. Artur har, som jag nämnt tidigare, slutat att köpa hem godis/bakverk med tillsatt socker, vilket gör att allt mitt gottis tar slut redan samma dag som jag bakat det.
 
Dessa havrebollar är hur som helst både lätta att göra, och supergoda! Skillnaden mot chokladbollar skulle jag säga är att de innehåller mindre kakao och att konsistensen är mjukare (då mer vätska tillsätts, och för att havregrynen “slås” sönder när degen vispas). 
 
 
 
 
Lördagsfika - Havrebollar - Baka Sockerfritt
 
 
 

Havrebollar – 6 till 8 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl havregryn
½ dl riven kokos
½ dl mjölk
ca 2 ½ msk sötströ
1 ½ msk pofiber
1 msk kaffe
1 ½ tsk kakao
1 krm vaniljpulver

Lägg alla ingredienser i en bunke (gärna med höga kanter så allt inte skvätter). Vispa någon minut med elvisp tills allt blir en krämig smet. Ställ eventuellt havebollssmeten kallt i ungefär 10 minuter för att få den att stelna en aning. Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp. Ta gärna ut havrebollarna en stund innan servering så att de blir lite mjuka.

 
 
 
 
Lördagsfika - Havrebollar - Baka Sockerfritt
 
Lördagsfika - Havrebollar - Baka Sockerfritt