Lyxfika med hälsosam banan- och blåbärskaka
Igår hade jag bakat till en fika för sex andra personer. Eller fikan var igår. Jag hade såklart bakat innan. Säg en vecka innan. Man måste liksom börja i tid med allt nu när man man har en.. Läs mer


Banan- och blåbärskaka
Smet:
200 gram mogen banan
100 gram blåbär (jag kör stora och söta)
90 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
¾ dl riven kokos
½ dl sötströ
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
ev. 2 msk honung/fibersirap gold
Gräddtopping:
2 ½ dl vispgrädde
½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
Smet
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och tillsätt mosad banan, äggvispet och smöret. Blanda till en smet. Blanda sist ner blåbären och rör försiktigt därefter så att de inte mosas för mycket. Smöra och bröa en 24-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Låt svalna.
Gräddtopping
Vispa grädden med elvisp. När grädden nästan är klar tillsätter du sötning och vanilj och vispar lite till. Bred eller spritsa grädden på kakan.
