Hoppa till innehåll

Lyxfika med hälsosam banan- och blåbärskaka

Igår hade jag bakat till en fika för sex andra personer. Eller fikan var igår. Jag hade såklart bakat innan. Säg en vecka innan. Man måste liksom börja i tid med allt nu när man man har en.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Igår hade jag bakat till en fika för sex andra personer. Eller fikan var igår. Jag hade såklart bakat innan. Säg en vecka innan. Man måste liksom börja i tid med allt nu när man man har en 1-åring hemma. En av de bakverk jag hade bakat var en av mina favoritkakor – min Banan- och blåbärskaka med ett generöst täcke grädde! För den som vill spritsas grädden i något fint mönster (kan då krävas mer grädde), eller så gör man som jag denna gång gjorde, och bara brer på allt. 
 
Banan- och blåbärskakan kändes passande och somrig! Den är härligt saftig, och får gärna vara lite, lite kletig i mitten. Kakan har en mjuk smak av banan och blir dessutom extra saftig av blåbär. Om ni inte har testat, gör det!
 
 
 
 
Lyxfika med hälsosam banan- och blåbärskaka - Baka Sockerfritt
 
 
 

Banan- och blåbärskaka

Smet: 
200 gram mogen banan 
100 gram blåbär (jag kör stora och söta) 
90 gram smör 
3 ägg 
2 dl mandelmjöl 
¾ dl riven kokos 

½ dl sötströ 
2 msk kokosmjöl 
2 tsk bakpulver 
½ tsk vaniljpulver 
ev. 2 msk honung/fibersirap gold

Gräddtopping: 
2 ½ dl vispgrädde 
½ msk sötströ 
1 krm vaniljpulver 

Smet 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och tillsätt mosad banan, äggvispet och smöret. Blanda till en smet. Blanda sist ner blåbären och rör försiktigt därefter så att de inte mosas för mycket. Smöra och bröa en 24-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Låt svalna.

Gräddtopping 
Vispa grädden med elvisp. När grädden nästan är klar tillsätter du sötning och vanilj och vispar lite till. Bred eller spritsa grädden på kakan.

 
 
 
 
Lyxfika med hälsosam banan- och blåbärskaka - Baka Sockerfritt