Hoppa till innehåll

Lyxig chokladkaka

Jag har hunnit baka en hel del under första hälften av denna vecka. Det är så skönt att kunna bunkra upp med material och känna att jag ligger lite före. När jag funderade över vad jag.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Jag har hunnit baka en hel del under första hälften av denna vecka. Det är så skönt att kunna bunkra upp med material och känna att jag ligger lite före. När jag funderade över vad jag skulle baka tänkte jag tillbaka på ett recept som jag skapade för fyra år sedan och älskade (och då bakade flera gånger), men som jag nog inte gjort sedan dess. Bakverket är min chokladkaka med avokado i två lager. Botten är som en ljuvlig brownie, vilken är toppad med ett krämigt chokladlager. Den som gillar choklad kommer med stor sannolikhet att gilla denna! Och ärligt talat går det bra att skippa översta lagret om man inte orkar göra det, för själva chokladkakan är sjukt god som den är.
 
 
 
 
Lyxig chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Lyxig chokladkaka med avokado

Chokladbotten:
1 ägg
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
50 gram avokado
50 gram färska dadlar 
30 gram smör
½ dl hasselnötsmjöl
2 msk mjölk/grädde
ca 2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Chokladkräm:
50 gram mascarpone
35 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
ca 1 msk kaffe
1-2 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver

Chokladbotten
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör tillsammans med mindre bitar av choklad (jag gör detta i mikrovågsugn). Lägg alla ingredienser till chokladbottnen i en bunke och mixa (med en stavmixer) tills allt blandats. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie och fördela smeten i denna. Grädda kakan mitt i ugnen i 22 minuter (kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten). Låt kakan svalna.

Chokladkräm
Blanda hett vatten med kaffepulver till chokladkrämen. Smält chokladen och blanda med resterande ingredienser. Toppa därefter kakan med chokladkrämen. Skär kakan i bitar (ca 4-5 bitar).

 
 
 
 
Lyxig chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
Lyxig chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
Lyxig chokladkaka - Baka Sockerfritt