Hoppa till innehåll

Lyxig chokladmousse (i två lager)

Jag tipsar här om en gammal goding – min chokladmousse i två lager! Det är ett lätt recept och resultatet är hur gott som helst. Exempelvis passar den absolut utmärkt som en dessert.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Jag tipsar här om en gammal goding – min chokladmousse i två lager! Det är ett lätt recept och resultatet är hur gott som helst. Exempelvis passar den absolut utmärkt som en dessert till sommarens alla middagar! 

Chokladmoussen är som sagt i två lager. Botten, som är det största lagret, är gjord på bland annat vispad grädde och smält mörk choklad. Sedan har vi också överdraget som är som en chokladganache bestående av grädde (ovispad) samt ljus choklad. Det går säkerligen att även här använda mörk choklad om så önskas (fast kanske i något mindre mängd). Som pricken över i:et toppade jag moussen med grovhackad choklad! 
 
Givetvis går det att öka mängden av ingredienserna och därmed göra massa portioner av denna chokladmousse! Jag kan även tipsa om att moussen fungerar fint att göra i förväg och stå i kylskåp minst en dag. Täck i så fall varje form med plastfolie eller dylikt.
 
 
 
 
Lyxig chokladmousse (i två lager) - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Chokladmousse i två lager – 2 portioner

Chokladmousse:
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 msk sötningsströ
1 krm vaniljpulver

Chokladganache:
50 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
2 msk grädde

Chokladmousse
Lägg choklad och mjölk i en skål (som klarar mikrovågsugn) och värm i mikron i ca 30 sekunder. Rör tills konsistensen är slät. Tillsätt sötning och vanilj. Vispa grädden – men inte jättehårt. Blanda med en sked ner grädden i omgångar i chokladen. Fördela i formar.

Chokladganache
Smält choklad och grädde försiktigt (i mikro eller kastrull). Låt kallna en aning. När den nått rumstemperatur fördelas detta ovanpå moussen. Låt stå i minst ett par timmar. Toppa gärna med grovhackad choklad!

 
 
 
 
Lyxig chokladmousse (i två lager) - Baka Sockerfritt
 
Lyxig chokladmousse (i två lager) - Baka Sockerfritt