Hoppa till innehåll

Lyxig kladdkaka – baka med sötpotatis från North Carolina

  Sponsrat samarbete med North Carolina Sweetpotato Commission     I övermorgon är det kladdkakans dag och därför hoppas jag att ni är redo för min kanske bästa kladdkaka.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
 
 

I övermorgon är det kladdkakans dag och därför hoppas jag att ni är redo för min kanske bästa kladdkaka NÅGONSIN! Den är helt underbart kladdig och kletig och med en så god chokladsmak. Hemligheten till att få till denna konsistens (som är rätt svår att få till när man bakar både glutenfritt och utan tillsatt socker) stavas: baka med sötpotatis och dadlar. Guld om man ska baka antingen kladdiga eller saftiga typer av bakverk! Det lilla extra till hela receptet är att jag på denna kladdkaka efter gräddning toppar den med ett krämigt chokladöverdrag.


Fakta och tips om att baka med sötpotatis

Sötpotatis har en lätt nötig, söt smak, vilket gör det toppen att baka med sötpotatis! Och till skillnad från vanlig potatis så har den ett lägre GI-värde som också gör att det har en lägre påverkan på blodsockret (egentligen faller sötpotatis inte under kategorin potatis – utan det är en ört!!!). Det jag gör är att koka bitar av sötpotatis mjuka för att sen mixa tillsammans med dom färska dadlarna till en slät konsistens. 
 
Jag rekommenderar att kladdkakan äts rumstempererad då den hårdnar i kyla (även om den ska förvaras i kylskåp). Man kan även snabbtina en bit i taget genom att värma respektive bit i mikron under tio sekunder! Ytterligare ett tips är att man inte ska förvara sötpotatisen i kylskåp, utan på en sval och mörk plats (men inte i någon plastpåse). Det är inte många som vet detta, inklusive jag själv – förens nyligen då.
 
 
Sötpotatis från North Carolina

Jag använde sötpotatis från North Carolina (benämns oftast rätt och slätt som från USA när man köper) där både klimatet och jorden lämpar sig väldigt bra för just sötpotatisodling. Plus att sötpotatisen från North Carolina också lagras på plats en tid efter skörden för att den ska hinnas mogna och den rätta smaken ska träda fram – vilket faktiskt inte alltid är fallet från andra länder! 

 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 


Kladdkaka med sötpotatis
– ca 14 bitar

Kladdkaka:
3 ägg
14 st dadlar, färska/juicy, urkärnade (ca 150 gram)
200 gram sötpotatis (från USA/North Carolina)
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl kokosolja, gärna neutral
3 msk sockerersättning
½ tsk vaniljpulver
ev. 1 msk kakao

Chokladöverdrag:
100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde (eller mejerifritt alternativ)
3 msk kokosolja, neutral
ca 1 msk sockerersättning

Kladdkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Koka bitar (skalade) av sötpotatis mjuka (ca 10-15 minuter), häll därefter bort vattnet. Mixa samman sötpotatis och dadlar slätt med en stavmixer. Smält choklad i bitar tillsammans med kokosoljan i mikron (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Rör ner detta bland sötpotatis och färska dadlar och tillsätt även resterande ingredienser och mix en kort stund till. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform, smörj formen och strö i lite valfritt mjöl (ex. mandelmjöl/havremjöl). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, konsistensen ska fortfarande vara kladdig.

Chokladöverdrag
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills allt blandats. Fördela över den avsvalnade kladdkakan. Förvara i kyl, men servera gärna rumstempererad.

 
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt
 
Lyxig kladdkaka - baka med sötpotatis från North Carolina - Baka Sockerfritt