Lyxig påskdessert i tre lager + tävling!
Sponsrat samarbete med Svensk Hälsokost + Tävling Tänk att det äntligen är påsktider! Jag har sett fram emot denna högtid länge och jag hoppas jag kan unna mig.. Läs mer



Lyxig påskdessert med acai – 4 portioner
Chokladpannacotta:
70 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 ½ msk sockerersättning
ev. 1-2 tsk Acaipulver
Acaipannacotta:
3/4-dels gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk Acaipulver
½-1 msk sockerersättning
ev. 1 krm vaniljpulver
Havtornscurd (frivilligt):
100- 120 gram havtorn, frysta
30 gram smör
1 ägg
ca 2 msk sockerersättning
ev. 1 krm vaniljpulver
Chokladpannacotta
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner sötning, acaipulver och mörk choklad i bitar. Blanda noga. Värm eventuellt upp något om chokladen inte löser sig helt. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela i glas. Låt stå kallt i minst 45 minuter.
Acaipannacotta
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner resterande ingredienser och blanda noga. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela ovanpå chokladlagret. Låt stå kallt i minst 45 minuter.
Havtornscurd
Tina havtornen. Mixa med en stavmixer och sila genom en sil (tesil går bra) för att få ut ”saften”. Lägg havtornssaft samt ägg, sötning och vanilj i en kastrull och sjud under någon minut under noga omrörning tills konsistensen tjocknat. Blanda därefter ner smöret. Fördela i ett tunt lager överst på desserten. Låt stå ytterligare ett par timmar tills konsistensen på hela desserten fått stå till sig och stelna.
Förvaras i kyl tills servering, gärna täckt med plastfolie eller dylikt om den ska stå under en längre tid. Håller sig minst ett dygn i kylskåp. Desserten toppas gärna med exempel bär, citronmeliss och physalis innan servering!
Kcal – 379, Protein – 3.25 g, Kolhydrater – 3.22 g, Fett – 39,5 g.


