Hoppa till innehåll

Lyxig påskdessert i tre lager + tävling!

    Sponsrat samarbete med Svensk Hälsokost + Tävling     Tänk att det äntligen är påsktider! Jag har sett fram emot denna högtid länge och jag hoppas jag kan unna mig.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Lyxig påskdessert i tre lager + tävling! - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med Svensk Hälsokost + Tävling
 
 
Tänk att det äntligen är påsktider! Jag har sett fram emot denna högtid länge och jag hoppas jag kan unna mig liiiite härligt lugn efter en hektisk start på 2019. Denna härliga högtid till ära har jag fått hålla en tävling tillsammans med Svensk Hälsokost. Vinsten är ett presentkort på hela 1.000 kr att handla för i deras webbutik! Själva tävlingen kommer att hållas på min Instagram där jag heter bakasockerfritt. I samarbetsinlägget på instagram ska du kort kommentera med vad du är sugen att beställa från Svensk Hälsokost, tagga två vänner samt följa svenskhalsokost på Instagram. Tävlingen kommer att pågå till och med den 22:a.
 
Givetvis vill jag också visa er ett påskrecept! Ni som har följt mig länge vet nog att jag inför varje påsk mer än gärna gör olika slags påskgodis, desserter och kakor. I år har jag tillsammans med Svensk Hälsokost tagit fram en riktigt lyxig och fräsch påskdessert i tre lager. Garanterat uppskattat på påskens dessertbord!
 
Påskdesserten har först en botten bestående av en len och krämig chokladpannacotta med acaipulver, vilken i sin tur toppas med en lika len och krämig acaipannacotta. Jag gissar att många av er har ett litet hum om vad acai är? Acai är ett riktigt litet superbär fyllt med antioxidanter, viktiga fettsyror, fiber och såklart massor av vitaminer och mineraler. Just pulvret är raw och består av dessa frystorkade bär – fast i pulverformat så såklart. Och ser ni på bilderna vilken ljuvlig färg det har? Mycket instagramvänligt om vi säger så! Smaken tycker jag påminner mest om blåbär, men drar dessutom något åt chokladhållet. Jag har själv hittat en riktigt bra variant från märket Healthwell från Svensk Hälsokost.
 
Hur som helst har jag för att få desserten extra påskig även toppat det hela med en fräsch havtornscurd som jag gjort av frysta havtorn som fått tina (hittas i vanliga mataffärer vid de frysta bären). Detta lager kan uteslutas om så önskas – men jag tycker ändå att det ger desserten den där extra fina påsktouchen!
 
 
Lyxig påskdessert i tre lager + tävling! - Baka Sockerfritt
 
 
 

Lyxig påskdessert med acai – 4 portioner

Chokladpannacotta:
70 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 ½ msk sockerersättning
ev. 1-2 tsk Acaipulver

Acaipannacotta:
3/4-dels gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk Acaipulver
½-1 msk sockerersättning
ev. 1 krm vaniljpulver

Havtornscurd (frivilligt):
100- 120 gram havtorn, frysta
30 gram smör
1 ägg
ca 2 msk sockerersättning
ev. 1 krm vaniljpulver


Chokladpannacotta

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner sötning, acaipulver och mörk choklad i bitar. Blanda noga. Värm eventuellt upp något om chokladen inte löser sig helt. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela i glas. Låt stå kallt i minst 45 minuter.

Acaipannacotta
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner resterande ingredienser och blanda noga. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela ovanpå chokladlagret. Låt stå kallt i minst 45 minuter.

Havtornscurd
Tina havtornen. Mixa med en stavmixer och sila genom en sil (tesil går bra) för att få ut ”saften”. Lägg havtornssaft samt ägg, sötning och vanilj i en kastrull och sjud under någon minut under noga omrörning tills konsistensen tjocknat. Blanda därefter ner smöret. Fördela i ett tunt lager överst på desserten. Låt stå ytterligare ett par timmar tills konsistensen på hela desserten fått stå till sig och stelna.

Förvaras i kyl tills servering, gärna täckt med plastfolie eller dylikt om den ska stå under en längre tid. Håller sig minst ett dygn i kylskåp. Desserten toppas gärna med exempel bär, citronmeliss och physalis innan servering!

 
Ungefärligt näringsvärde per portion, utan havtornscurd:
Kcal – 379, Protein – 3.25 g, Kolhydrater – 3.22 g, Fett – 39,5 g.
 
 
 
Lyxig påskdessert i tre lager + tävling! - Baka Sockerfritt
 
Lyxig påskdessert i tre lager + tävling! - Baka Sockerfritt
 
Lyxig påskdessert i tre lager + tävling! - Baka Sockerfritt