Hoppa till innehåll

Mejerifri chokladganachepaj

Här kommer jag med ett tips inför helgens lyxfika – chokladganachepaj! Hur gott låter inte det? Skalet är rätt neutralt, men smaksatt med lite vanilj och sötad med ett par dadlar... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Här kommer jag med ett tips inför helgens lyxfika – chokladganachepaj! Hur gott låter inte det? Skalet är rätt neutralt, men smaksatt med lite vanilj och sötad med ett par dadlar. Chokladyllningen smakar lite kokos – men mest choklad då den främst består av smält choklad utan tillsatt socker (går även bra att använda en vanlig 70%-ig). Jag valde att faktiskt köra hälften ljus och hälften mörk, men det är en smaksak och för mejerifri paj så givetvis mejerifri choklad användas (dock upplever jag att ljus choklad är svårare att få att stelna, så använd inte för mycket av det). 
 
Chokladganachepajen är vegansk om enbart mörk choklad (vegansk) och inte honung används (går att utesluta eller byta ut mot exempelvis lönnsirap eller dylikt). Om man vill går det säkerligen bra att byta ut kokosmjölken mot vanlig grädde, eller annat liknande altenativ.  
 
Min paj toppade jag med hackade nötter, blåbär, hyvlad choklad och så lite, lite flingsalt!
 
 
 
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Mejerifri chokladganachepaj

Pajskal:
2 färska/juicy dadlar, urkärnade
1 dl mandelmjöl
½ dl havregryn
½ dl riven kokos
1 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver
ev. 1 tsk honung eller liknande

Ganache:
2 färska/juicy dadlar, urkärnade
80 gram choklad, utan tillsatt socker
1 1/3 dl kokosmjölk
1 krm vaniljpulver
ev. tsk honung eller liknande

Pajskal
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman mandelmjöl, havregryn och riven kokos med en mixer/matberedare. Tillsätt därefter resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut degen i botten och kanter av en liten springform (12-cm). Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller till pajskalet tar färg. Låt svalna helt.

Ganache
Mixa samman dadlar och kokosmjölk. Häll i en kastrull och koka upp (ta sen bort från plattan). Tillsätt choklad i bitar, vanilj och eventuellt honung. Rör till en slät konsistens. Fördela i pajskalet och låt stelna i kyla (tar runt två timmar).

 
 
 
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladganachepaj - Baka Sockerfritt