Hoppa till innehåll
Open navigation

Midsommardessert, utan tillsatt socker

    Sponsrat samarbete med N!CK’S     På fredag är det MIDSOMMAR! Alltså va, hur gick tiden så snabbt? Midsommar är ju något av en språngbräda till all härlig.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Midsommardessert, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med N!CK’S
 
 

På fredag är det MIDSOMMAR! Alltså va, hur gick tiden så snabbt? Midsommar är ju något av en språngbräda till all härlig sommarsemester – och bara det är ju minst sagt väl värt att fira!
 
Midsommarveckan ska givetvis inledas med en midsommardessert här på bloggen. Fräsch, enkel och god. Grunden är en “falsk sockerkaka”, alltså en mjuk sockerkaksliknande kaka men utan det tillsatta sockret! Istället för det raffinerade sockret kör jag med Use Like Sugar från N!CK’S som (som namnet indikerar) används just som socker. Bra va? Lika gott men utan de stora blodsockersvängningarna! Går att köpa i många vanliga mataffärer såsom Ica, men givetvis också via nätet (exempelvis apotea och bodystore).
 
Hur som helst läggs bitar av kakan i fina glas tillsammans med fräscha bär (jag kör hallon och blåbär, men det går givetvis utmärkt med jordgubbar). En utmärkt midsommardessert som såklart passar även under resten av sommaren!
 
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 

Midsommardessert – ca 8 portioner

Falsk sockerkaka:
3 ägg

70 gram mascarpone
50 gram smör
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
2/3 dl N!CK’S Use Like Sugar 
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver 

Fyllning & Topping:
4 dl vispgrädde
Hallon, blåbär
Riven N!CK’S Chocolate
ev. N!CK’S fibersirap honey, extra sötning, vaniljpulver

 

Falsk sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda potatismjöl, rismjöl, vanilj och bakpulver. Rör ner detta bland äggen tillsammans med smör och mascarpone. Klä en ca 1.5 liters brödform med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca tjugo minuter (kakan får gärna vara lite kladdig i mitten). Låt svalna något.

Servering
Kakan är godast ljummen/rumstempererad och om den fått stå kallt/i kyl värms den med fördel lite. Dela kakan i bitar och lägg i botten av glas tillsammans med bär. Ringla gärna över lite fibersirap honey. Vispa grädde (söta eventuellt med lite Use Like Sugar och smaksätt gärna med lite vaniljpulver) och toppa över. Toppa till sist med ytterligare bär, riven choklad och citronmeliss.

 
 
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt