Hoppa till innehåll
Open navigation

Mina bästa spartips!

Detta är visserligen i huvudsak en bakblogg (samt en blogg där ni får följa mig genom min resa att skapa ett företag), men jag tycker inte att det skadar att vissa inlägg handlar om något.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Detta är visserligen i huvudsak en bakblogg (samt en blogg där ni får följa mig genom min resa att skapa ett företag), men jag tycker inte att det skadar att vissa inlägg handlar om något annat! Jag tycker det här med privatekonomi och sparande är himla roligt, och jag älskar att suga åt mig alla möjliga spartips. 

 
Själv sparar jag en rätt stor del av min lön. Lite med undantag för de senaste månaderna då det har gått åt mycket åt alla bebissaker (jag tror det bara hittills gått åt runt 15-20 tusen, där barnvagnen kostat mest). Det mesta hamnar på ett sparkonto på SBAB som ger en relativt hög sparränta på 1,2 % (jämför med andra som har 0 %!). Även om drygt 1 % är rätt lågt, och man därför inte bör ha allt för mycket på ett sparkonto, så är det ett väldig bra steg att byta sparkonto från ett som inte ger något i intäktsränta. Jag blev rätt glad när jag fick ett par tusen extra på sparkontot nu vid årsskiftet, med ingen extra arbetsinsats! Eftersom ett sparkonto ska innehålla de pengar som man verkligen kan behöva som buffert, så placerar jag även andra pengar jag kan avvara i fonder och aktier (främst avanza). Det är inte alls krångligt, och ger generellt en mycket högra avkastning än ett vanligt konto på banken (men skapa då ett ISK-konto. Detta är hur lätt som helst att göra i respektive bank). Så alltså, ha en buffert på ett sparkonto med bra ränta (så att man skulle kunna leva på det i några månader), och resten som du kan avvara i fonder och aktier. Börja med fonder om detta är något nytt.

 
Andra småtips jag har för att kunna spara mer är att jag aldrig köper böcker. Istället lånar jag helt gratis, oftast e-böcker som är hur smidigt som helst! Då slipper man även åka tillbaka till biblioteket och lämna tillbaka det man lånat. Jag köper väldigt sällan tidningar. Är det något sepcifikt som jag vill ha, så kan jag önska mig en prenumeration i present. Igår fick vi exempelvis hem vårt första nummer av “Vi Föräldrar” om vi fick i julklapp.
 
Man behöver heller inte ta det dyrast om man äter eller fikar ute. Detta kan spara mycket! Jag har sällan köpt drinkar och vin ute, som säkert sparat mig hur mycket utgifter som helst!
 
Jag drar ner på sådana utgifter som ändå inte är så viktiga för mig. För mig var ett bröllop inte så viktigt. Att gifta mig skulle ju knappast förändra mina känslor eller livssituation. Jag vill hellre satsa mina surt förvärvade pengar på något annat, och Artur kände likadant. Genom att hålla vår vigsel väldigt liten, har jag sparat utgifter på måååååånga tusen, tänk på det! Att resa ofta tycker jag inte heller är jättekul, så att jag reser rätt sällan sparar mig också utgifter! Istället kan jag lägga pengar på andra saker som restaurangbesök. Och alla bebisprylar. 
 
När jag shoppar handlar jag nu förtiden mer genomtänkt. Jag köper inte längre billiga kläder jag enbart kommer använda några gånger, utan fokserar på kvalitét som jag kan ha i flera år! Så även om engångskostnaden blir högre, blir kostnad per använt tilfälle lägre. Min handväska är ett sådant exempel. Förut köpte jag en ny varje termin, eftersom de gick sönder. Nu har jag haft samma i ett år, och jag tror den kommer att hålla länge till. 
 
Vad har ni för några spartips? Dela gärna med er!
 
 

Mina bästa spartips! - Baka Sockerfritt