Hoppa till innehåll

Mjuk Chokladkaka med kola – favorit i repris!

      Ni vet ju vid det här laget att jag älskar choklad och karamell. Speciellt tillsammans! Går liksom inte att få för mycket av. Om ni går runt och letar efter just ett.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Mjuk Chokladkaka med kola - favorit i repris! - Baka Sockerfritt
 
 
 
Ni vet ju vid det här laget att jag älskar choklad och karamell. Speciellt tillsammans! Går liksom inte att få för mycket av. Om ni går runt och letar efter just ett sådant recept för tillfället kommer jag då med ett toppenförslag. Mjuk chokladkaka med kolafyllning – en riktig favorit i repris! Härligt är att kolan dessutom gör kakan extra saftig. Chokladkakan tycker jag är bäst rumstempererad – men ska förvaras i kylskåp.
 
 

Mjuk Chokladkaka med kola - favorit i repris! - Baka Sockerfritt

 

Mjuk Chokladkaka med kola – ca 8 bitar

Chokladkaka:
3 ägg
125 gram smör
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar passar)
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
½ dl kakao
1-2 msk starkt kaffe
1 msk fibersirap honey/gold
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver 

Kolasås:
2 dl vispgrädde
½ dl fibersirap honey

Kolasås
Du kan börja med kolasåsen då den tar en stund för att tjockna. Sjud i en kastrull i ca 40 minuter, rör om då och då.

Chokladkaka
Medan såsen sjuder görs kaksmeten. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda potatismjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet bland de torra ingredienserna tillsammans med kaffe och smält smör. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen först ca 25-30 minuter tills kakan har börjat att bli fast i kanterna, men inte helt ha stelnat. Fördela över kolasåsen längsmed mitten av kakan – kolan ska kunna sjunka ner en del. Grädda ytterligare ca 15 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Förvara i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 

Mjuk Chokladkaka med kola - favorit i repris! - Baka Sockerfritt