Hoppa till innehåll

Mjuk Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker

      Något av det bästa man kan göra med en chokladkaka är att toppa den med kola, om ni frågar mig. Det blir inte bara extra gott, utan det ger en extra saftig konsistens.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Mjuk Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Något av det bästa man kan göra med en chokladkaka är att toppa den med kola, om ni frågar mig. Det blir inte bara extra gott, utan det ger en extra saftig konsistens också! Inte undra på att detta recept har blivit en storfavorit hos mig. Chokladkakan tycker jag är bäst rumstempererad – men ska förvaras i kylskåp.
 
 

Mjuk Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Mjuk Chokladkaka med kola – ca 8 bitar

Chokladkaka:
3 ägg
125 gram smör
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar passar)
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
½ dl kakao
1-2 msk starkt kaffe
1 msk fibersirap honey/gold
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver 

Kolasås:
2 dl vispgrädde
½ dl fibersirap honey/gold

Kolasås
Du kan börja med kolasåsen då den tar en stund för att tjockna. Sjud i en kastrull i ca 40 minuter, rör om då och då.

Chokladkaka
Medan såsen sjuder görs kaksmeten. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda potatismjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet bland de torra ingredienserna tillsammans med kaffe och smält smör. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen först ca 25-30 minuter tills kakan har börjat att bli fast i kanterna, men inte helt ha stelnat.

Fördela över kolasåsen längsmed mitten av kakan – kolan ska kunna sjunka ner en del. Grädda ytterligare ca 15 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Förvara i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

  

Mjuk Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt