Hoppa till innehåll

Mjuk Chokladkaka med kola

    Efter lite kamerastrul lyckades jag äntligen få över bilderna från kamera till datorn (visade sig bara vara fel på sladden, inte USB-porten denna gång), redigera, ladda upp, för.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Mjuk Chokladkaka med kola - Baka Sockerfritt

 
 
Efter lite kamerastrul lyckades jag äntligen få över bilderna från kamera till datorn (visade sig bara vara fel på sladden, inte USB-porten denna gång), redigera, ladda upp, för att nu skriva ett inlägg. ÄNTLIGEN! För jag har väntat på att få visa er denna härliga chokladkaka.
 
För det är inte vilken chokladkaka som helst, nej. Utan den är även fylld med kolasås. Det blir extra saftigt, kletigt och med världens godaste smak. Från och med nu vill jag ha kolasås på alla mina bakverk!

Kakan serveras rumstemprererad, men förvaras i kyl. Ta fram ett par timmar innan den ska ätas, eller värm varje separat bit en kort, kort stund i mikron.

 
Mjuk Chokladkaka med kola - Baka Sockerfritt
 

Mjuk Chokladkaka med kola – ca 8 bitar

Chokladkaka:
3 ägg
125 gram smör
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar passar)
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
½ dl kakao
1-2 msk starkt kaffe
1 msk fibersirap honey
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver 

Kolasås:
2 dl vispgrädde
½ dl fibersirap honey

Kolasås
Du kan börja med kolasåsen då den tar en stund för att tjockna. Sjud i en kastrull i ca 40 minuter, rör om då och då.

Chokladkaka
Medan såsen sjuder görs kaksmeten. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda potatismjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet bland de torra ingredienserna tillsammans med kaffe och smält smör. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen först ca 25-30 minuter tills kakan har börjat att bli fast i kanterna, men inte helt ha stelnat. Fördela över kolasåsen längsmed mitten av kakan – kolan ska kunna sjunka ner en del. Grädda ytterligare ca 15 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Förvara i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 
 
Mjuk Chokladkaka med kola - Baka Sockerfritt
 
Mjuk Chokladkaka med kola - Baka Sockerfritt
 
Mjuk Chokladkaka med kola - Baka Sockerfritt