Hoppa till innehåll

Mjuk jordnötssmörskaka

      Idag har jag gått tillbaka till jobbet och barnen till förskolan. Det har inte blivit mycket bakande under barnens lov, och jag ser fram emot att hinna göra det lite mer nu!.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Mjuk jordnötssmörskaka - Baka Sockerfritt
 
 

 
Idag har jag gått tillbaka till jobbet och barnen till förskolan. Det har inte blivit mycket bakande under barnens lov, och jag ser fram emot att hinna göra det lite mer nu! Har ni också börjat jobba, eller är det fortfarande semester som gäller? Oavsett kanske ni är sugna på att baka? Då kan jag tipsa om denna saftiga mjuka kaka med jordnötssmör och chokladwirl! Både fin och god med chokladen som ringlas över och bildar ett mönster!
 
Tips för den som vill byta ut jordnötssmöret är att det går att ersätta mot ett annat nöt/mandelsmör – men då blir förstås smaken lite annorlunda. Vill man göra kakan i en typ 1.5 liters brödform kan man ungefärligt öka mängden av ingredienserna med 50%!

  

Mjuk jordnötssmörskaka - Baka Sockerfritt

   

Jordnötskaka med chokladswirl

2 ägg
30 + 10 gram smör
35 gram mörk choklad, utan tillsatt socker 
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl jordnötssmör, osötat
1 dl mjölk
2 ½ msk + 1 tsk sockerersättning
2 msk kokosmjöl
½ msk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält jordnötssmör tillsammans med 30 gram smör. Blanda ner mandel- och kokosmjöl, mjölk, sötning, bakpulver och vanilj. Vispa ägg pösigt och blanda därefter ner även detta. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med bakplåtspapper och fördela i smeten. Smält choklad med 10 gram smör och tillsätt 1 tsk sötning (blanda eventuellt i en msk av den övriga smeten i detta). Ringla över detta och rör runt i kakan med änden av en kniv (eller dylikt) så att kakan får ett fint mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 

 

Mjuk jordnötssmörskaka - Baka Sockerfritt
 
Mjuk jordnötssmörskaka - Baka Sockerfritt