Mjuk saffranskaka
Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit – min saftiga saffranskaka med dadlar! Det har blivit en av mina julfavoriter och bakats till mängder av festliga.. Läs mer


Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit – min saftiga saffranskaka med dadlar! Det har blivit en av mina julfavoriter och bakats till mängder av festliga tillfällen och event. Enkel och god! Saffranskakan passar fint att helt enkelt skära i skivor och äta som den är, men också med en klick vispad grädde.

Mjuk Saffranskaka – ca 8 bitar
150 gram färska dadlar med kärnan borttagen
75 gram smör
1 gram saffran (dvs 2 paket)
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 2 msk sockersättning (går att utesluta eller byta ut mot mer dadlar)
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna släta med en sked (gär även bra att använda en stavmixer). Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, eller tills kakan blir nästan helt fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!
