Hoppa till innehåll

Mjuk saffranskaka

    Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit – min saftiga saffranskaka med dadlar! Det har blivit en av mina julfavoriter och bakats till mängder av festliga.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Mjuk saffranskaka - Baka Sockerfritt
 

 

Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit – min saftiga saffranskaka med dadlar! Det har blivit en av mina julfavoriter och bakats till mängder av festliga tillfällen och event. Enkel och god! Saffranskakan passar fint att helt enkelt skära i skivor och äta som den är, men också med en klick vispad grädde.

 

Mjuk saffranskaka - Baka Sockerfritt

Mjuk Saffranskaka – ca 8 bitar

150 gram färska dadlar med kärnan borttagen
75 gram smör
1 gram saffran (dvs 2 paket)
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 2 msk sockersättning (går att utesluta eller byta ut mot mer dadlar)
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna släta med en sked (gär även bra att använda en stavmixer). Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, eller tills kakan blir nästan helt fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!

 

Mjuk saffranskaka - Baka Sockerfritt