Nyårsdessert – Krämig lakritsglass med brynt smör!
Annandagen är här men för min del är julfirandet inte riktigt slut än. Imorgon planerar vi att ha en julbrunch och på fredag en “lilljul” med min familj. Dessutom är.. Läs mer

Annandagen är här men för min del är julfirandet inte riktigt slut än. Imorgon planerar vi att ha en julbrunch och på fredag en “lilljul” med min familj. Dessutom är det inte många dagar kvar till nyår! En fantastisk ljuvlig glass som passar utmärkt för till exempel nyårsfirandet är denna krämiga lakritsglass med brynt smör. Den är så god! Och det kommer från mig som inte ens gillar lakrits. Det kallar jag ett högt betyg.
Det som jag tycker ger glassen det där extra är brynt smör. Om ni inte har testat det i glass – gör det (dessutom passar det i bakverk och godis också). Eventuellt toppas glassen med hallon eller någon slags hallonsås. Det passar väldans bra till!
Svar på en fråga jag ofta får gällande användandet av glassmaskin eller ej:
Jag tycker att konsistensen blir krämigare med glassmaskin, men dock tror jag det fungerar helt okej om man fryser in glassen och under de första cirka fyra timmarna då och då rör runt i den (men inte testat själv)!
Krämig lakritsglass med brynt smör – 4 kulor
2 äggulor
60 gram smör
3 dl vispgrädde
2 msk sockerersättning
1½ – 3 krm lakritsextrakt (efter smak)
ev. 1 krm vaniljpulver
Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt sjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg). Blanda äggula tillsammans med sötning (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritsextrakt, eventuell vanilj och grädde sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.