Hoppa till innehåll

Pajbakelser med blåbär

När vi var på vår lilla miniresa fick vi tag på superbilliga färska blåbär. Vi slog till på två liter. En liter blåbär är supermycket! Inte som en liter jordgubbar som man kan äta upp.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
När vi var på vår lilla miniresa fick vi tag på superbilliga färska blåbär. Vi slog till på två liter. En liter blåbär är supermycket! Inte som en liter jordgubbar som man kan äta upp på en kväll. Aja, Vincent klagar inte i alla fall!
 
Eftersom jag har så mycket färska blåbär passade jag på att baka med lite och gjorde söta små pajbakelser. Istället för att göra pajen i en pajform har jag gjort den i portionsfomrat och använt bullformar (köpta på vanlig livsmedelsaffär, och påminner om muffinsformar). Smidigt att ha dom styckvis!
 
Det går även att använda frysta blåbär, men tänk då på att de ofta blir mycket mer “vattnigare” än färska. Häll bort blåbärsspadet som bildas när de tinas och tillsätt eventuellt någon torr ingrediens att blanda ut med.
 
 
 
 
Pajbakelser med blåbär - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Pajbakelser med blåbär – 4 stycken

Pajdeg:
35 gram smör

1 dl mandelmjöl 
1 ½ msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 – 1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
60 gram blåbär 

1 tsk sötströ

Extra topping:
10 gram hackade nötter (jag använder hasselnötter utan skal)

1 msk riven kokos
1 krm kanel
extra sötning

Pajdeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen, och blanda med rumsvarmt smör. Tryck ut 2/3-delar av degen i botten av bullformar (eller stora muffinsformar).

Fyllning
Blanda blåbär med sötströ (om blåbären är frysta, tina dessa och blanda eventuellt även med lite pofiber/kokosmjöl, då de lätt kan bli blöta). Fördela dessa på pajbottnen.

Toppning
Blanda 1/3-del av degen med hackade nötter, riven kokos, kanel och extra sötning. Strö över detta på blåbären. 

Värm de små pajerna mitt i ugnen i 10 – 12 minuter.

 
 
 
 
Pajbakelser med blåbär - Baka Sockerfritt
 
Pajbakelser med blåbär - Baka Sockerfritt