Hoppa till innehåll
Open navigation

Päron- och kanelkaka till födelsedagfika

Igår var det födelsedagsfika (för min mamma), och eftersom jag är jag, hade såklart jag bakat ett par saker att bjuda på. Mamma hade önskat hennes favoritkaka “Päron- och.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Igår var det födelsedagsfika (för min mamma), och eftersom jag är jag, hade såklart jag bakat ett par saker att bjuda på. Mamma hade önskat hennes favoritkaka “Päron- och kanelkaka”, vilken jag ofta har bakat och som alltid uppskattas av alla! Kakan är supersaftig och har en mild och mjuk smak av kanel. Jag lägger upp receptet här nedan. Obs. receptet är för en 24-cm springform.
 
 
Päron- och kanelkaka till födelsedagfika - Baka Sockerfritt
 
 
Päron- och kanelkaka

Kaka:

230 gram päron (ca 2 päron)
1 msk vatten (eller grädde)
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
ca 1 ½ dl sötströ
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1  msk sötströ
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula

 
Kaka
Skär päronen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Sjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispade äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.
 
Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt sötning, vaniljpulver  och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.
 
 
Päron- och kanelkaka till födelsedagfika - Baka Sockerfritt