Pepparkaksbrownie utan ägg
Så här en dag innan julafton vill jag verkligen maxa ut det mesta av julen! Som den julälskare jag är gäller det att passa på. Här om dagen bakade jag en slags mjuk pepparkaka.. Läs mer

Så här en dag innan julafton vill jag verkligen maxa ut det mesta av julen! Som den julälskare jag är gäller det att passa på. Här om dagen bakade jag en slags mjuk pepparkaka utan ägg, och den fick en så härlig kletig och kompakt browniekonsistens! Så gott i kombination med pepparkakssmaken. Brownie behöver ju sannerligen inte bara vara med chokladsmak.
Kakan är godast ljummen eller rumstempererad då den blir lite mjukare i sin konsistens. Den bör förvaras i kylskåp men går utmärkt att värma upp en aning i ugn eller mikro. Själv valde jag att toppa min pepparkaksbrownie med ett chokladöverdrag – men det går bra även utan detta!
Pepparkaksbrownie utan ägg
50 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
½ dl grädde
½ dl mjölk
2 ½ msk fibersirap gold
2 msk sockerersättning
2 msk pofiber
2 tsk pepparkakskrydda
1 ½ tsk bakpulver
Chokladöverdrag:
50 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
1 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smält smör samt resterande ingredienser. Rör om men en sked. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Smält ingredienserna till chokladöverdraget tillsammans och toppa den avsvlane kakan med detta. Kakan serveras med fördel ljummen eller rumstempererad!