Hoppa till innehåll

Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker

      Sponsrat samarbete med Dr. Oetker       Semmeldagen närmar sig med stormsteg! Nu är det mindre än två veckor kvar, och det är hög tid att baka lite semlor... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
 
Semmeldagen närmar sig med stormsteg! Nu är det mindre än två veckor kvar, och det är hög tid att baka lite semlor. Själv väljer jag att satsa på de lite mer hälsosamma varianterna. Få har väl missat den välkända “prinsessemlan”? Hybriden mellan semla och prinsessbakelse. Jag som är ett stort fan av prinsesstårta (liksom grädde och marsipan, vad kan gå fel???), kände närmast ett måste över att göra en hälsosam sådan! Och resultatet kan ni se i detta inlägg.
 
Tillvägagångssättet kan vara något klurigt, med tanke på att marsipanen är lite skörare än “normalt” (med socker). Som tur är, är marsipan väldigt lätt att fixa till och släta över. Så jag tycker mina prinsessemlor blev hur fina som helst! Mitt tips är att använda bakplåtspappret för att föra över marsipanen på semlan – med fingrarna går det nämligen lätt sönder. 
 
Själva receptet är inte speciellt svårt. Du behöver givetvis först semmelbullar. Jag körde på mina hälsosamma favoritsemlor, men det går givetvis bra att välja en annan variant. Marsipanen görs enkelt genom att blanda ihop ingredienserna med en sked/händerna. Jag valde att färga marsipanen med Dr. Oetker grön hushållsfärg som en klassisk prinsessbakelse, men det finns även andra färger som röd och blå, vilka jag tycker också passar!
 
Mandelmassan görs även den lätt genom att blanda ihop alla ingredienser. Dess klassiska smak får man till genom att tillsätta någon/ett par droppar bittermandelarom. Ett tips här är att först ta lite av aromen i locket eller på en sked, innan den droppas ner. På så vis riskerar man inte att råka hälla för mycket!
 
Jag valde att använda en klick sylt i mina prinsessemlor, men det går givetvis bra att utesluta. Det finns varianter utan tillsatts ocker i många livsmedelsbutiker, eller så gör man en själv/kör chiasylt eller mosade hallon. 
 
Prinsessemlorna blev mycket lyckade, och de åts upp samma dag. Receptet räcker till tre stycken, men gör gärna en större sats genom att öka ingredienserna!
 
 
 
 
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 

 

Prinsessemlor – 3 stycken

3 semmelbullar, utan tillsatt socker (ex. detta recept)

Marsipanöverdrag:
40 gram smör
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ msk sötströ 
3/4 msk fiberhusk 
1 ½ krm Dr. Oetker grön hushållsfärg (eller annan valfri färg)

Mandelmassa:
1 äggvita
3/4 dl mandelmjöl
½ msk sötströ
1-2 droppar Dr. Oetker bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

Fyllning: 
1 ½ dl vispgrädde
ca 2 msk sylt (gärna utan tillsatt socker/chiasylt)


Marsipanöverdrag
Blanda ingredienserna till marsipanöverdraget, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut, ta bort det översta pappret. Gör tre rundlar av två olika storlekar (totalt sex stycken). De ska passa på locket respektive på den undre delen av semmelbullen. Storleken beror givetvis på storleken på semmelbullarna. Generellt kan man säga att den stora rundeln ska vara 4-5 cm större i diameter än vad botten är. Detta för att den ska räcka upp på semmelbullens kant. De lilla rundeln ska vara någon cm större än diametern för locket, då locket är böjt. Till den stora använde jag en mindre skål att trycka på marsipanen, och till den lilla ett dl-mått. Tänk på att marsipanöverdraget är skörare än ett ”vanligt” köpt, så det kan spricka. 

Jag tar ut en rundel i taget, samt lossar den med en kniv från bakplåtspappret. Bred vispad grädde på semmelbullens kant och på locket innan marsipanen försiktigt förs på, annars fastnar inte marsipanen. Jag tar även hjälp av bakplåtspapperet som marsipanen ligger på för att föra upp kanterna (förhindrar att den spricker). Vid sprickor, går det lätt att med fingrarna släta över detta och binda ihop marsipanen igen. Vissa delar av marsipanen kan dessutom behövas tas bort, då det blir mer marsipan än vad som behövs till ytan på bullen (men det känner man efter själv vid arbetets gång). 

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda.

Fördela en klick sylt i bottnen på varje grop och toppa generöst med mandelmassa. Toppa/spritsa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra gärna med florsötning.

 
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Prinsessemlor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt