Prinsessemlor (utan tillsatt socker)
Semmeldagen närmar sig för real – och för alla som ännu inte bakat (eller ätit) semlor denna säsong är det minst sagt hög tid att göra det nu. En av alla roliga.. Läs mer


Semmeldagen närmar sig för real – och för alla som ännu inte bakat (eller ätit) semlor denna säsong är det minst sagt hög tid att göra det nu. En av alla roliga varianter på semlan som jag har gjort är Prinsessemlan. Kanske är det lite det bästa av två världar? Själv älskar jag mandelmassa/marsipan, så för min del kan en prinsessemla inte bli annat än bra!
Jag utgår från mitt recept på “klassiska” semlor, som i vanlig ordning fylls medmandelmassa och grädde. Dessutom har jag i en klick hallonsylt i, men det går såklart bra att hoppa över också (finns hur som helst varianter på sylt/marmelad utan tillsatt socker att köpa i mataffärer).
Sedan har jag förstås klätt både bulle och lock med hemmagjord marsipan! Marsipanen är lite skörare än “normalt” (det vill säga med socker), men som tur är, är marsipan väldigt lätt att fixa till och det går lätt att släta över eventuella sprickor. Ett tips här är att använda bakplåtspappret för att föra över marsipanen på semlan – med fingrarna går det nämligen lätt sönder.
Receptet räcker till tre stycken, men gör gärna en större sats genom att öka ingredienserna!

Prinsessemlor – 3 stycken
3 semmelbullar, utan tillsatt socker (ex. detta recept)
Marsipanöverdrag:
40 gram smör
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ msk sockerersättning
3/4 msk fiberhusk
1 ½ krm grön hushållsfärg (eller annan valfri färg)
Mandelmassa:
1 äggvita
3/4 dl mandelmjöl
½ msk sockerersättning
1-2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
ca 2 msk sylt (gärna utan tillsatt socker)
Marsipanöverdrag
Blanda ingredienserna till marsipanöverdraget, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut, ta bort det översta pappret. Gör tre rundlar av två olika storlekar (totalt sex stycken). De ska passa på locket respektive på den undre delen av semmelbullen. Storleken beror givetvis på storleken på semmelbullarna. Generellt kan man säga att den stora rundeln ska vara 4-5 cm större i diameter än vad botten är. Detta för att den ska räcka upp på semmelbullens kant. De lilla rundeln ska vara någon cm större än diametern för locket, då locket är böjt. Till den stora använde jag en mindre skål att trycka på marsipanen, och till den lilla ett dl-mått. Tänk på att marsipanöverdraget är skörare än ett ”vanligt” köpt, så det kan spricka.
Jag tar ut en rundel i taget, samt lossar den med en kniv från bakplåtspappret. Bred vispad grädde på semmelbullens kant och på locket innan marsipanen försiktigt förs på, annars fastnar inte marsipanen. Jag tar även hjälp av bakplåtspapperet som marsipanen ligger på för att föra upp kanterna (förhindrar att den spricker). Vid sprickor, går det lätt att med fingrarna släta över detta och binda ihop marsipanen igen. Vissa delar av marsipanen kan dessutom behövas tas bort, då det blir mer marsipan än vad som behövs till ytan på bullen (men det känner man efter själv vid arbetets gång).
Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda.
Fördela en klick sylt i bottnen på varje grop och toppa generöst med mandelmassa. Toppa/spritsa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra gärna med florsötning.

